V jejich šatně už nebude tolik znít angličtina, poněvadž oproti minulým sezonám mají v kádru minimum cizinců. Vedle zmíněného zámořského nahrávače to je nově pouze polský univerzál Marcel Gromadowski.

Trenéři Milan Fortuník a Petr Klár přivítali další nové hráče, například mladého smečaře Ostravy Petra Šulistu, který je zatím spokojený.

"Uvidíme, co mi dovolí zdraví. Doufám, že to bude v pořádku," uvedl borec, jenž rehabilituje po operaci prasklého zadního menisku, kvůli němuž musel k velké lítosti v létě opustit reprezentaci.

"Je to už šest týdnů. Musím začít pomalu, aby se náhodou něco nezkazilo ještě před sezonou," podotkl s tím, že do týmu českého vicemistra přestoupil proto, že chce po dlouhé době něco vyhrát. Jeden titul už ale v kapse má.

"Každá medaile by byla dobrá," usmál se a dodal, že se bude maximálně snažit naplnit očekávání. "Nebude to stát je na mně. Budu se volejbalem bavit a doufám, že i diváci," řekl čtyřiadvacetiletý borec, jenž na smeči zastoupí Fina Hietanena.

Druhou novou tváří, která loni nastupovala v extralize proti Kladnu, je Milan Moník. Smečař Benátek nad Jizerou bude v celku vítěze Českého poháru hrát na liberu, kde nahradí Nizozemce Sparidanse.

Na změnu postu se připravoval tři měsíce. "Tím, že jsem menšího vzrůstu, v tom vidím svou budoucnost. Na liberu mohu hrát ještě nějaký pátek," řekl devětadvacetiletý volejbalista, který pochopitelně může zaskočit i na smeči.

"Kdyby se nedej bůh někomu něco stalo, tak to je alternativa," řekl a prozradil, že dlouhodobě je na tom na přihrávce dobře. Právě ta Kladno loni v závěru sezony zradila.

Sám má ty nejvyšší ambice a jak naznačil, bude se snažit probojovat na post libera i v národním týmu. "V Kladně budu mít tři roky na to, abych se na zlepšil," řekl bývalý mládežnický reprezentant, který v extralize ještě na medaili nedosáhl.

První dva týdny kondiční přípravy budou perné a podobné té loňské, z níž Kladno těžilo déle, než jeho soupeři. K tomu si ji mohlo částečně zopakovat, poněvadž s předstihem vyhrálo základní část.

Stejně jako loni ji povede kondiční trenér Daniel Červenka, jenž bude ještě pár týdnů potřebovat k chůzi berle. Jako fotbalista Hrdlívu si v utkání v Družci přivodil v červnu zranění kolena.

Seznamovací setkání se neslo i v humorném duchu. Například mladík Adam Kozak není Tomáši Hýskému konkurencí jen na smeči, ale i v uměleckém světě.

Výborného karikaturistu totiž trumfl na černo vymalovanou stěnou, jejíž vzhled urputně bránil. Trenér Milan Fortuník mu přišil přezdívku Picasso.