VYBRAT REGION
Zavřít mapu

K létu patří čerstvé ovoce, ale také pořádný steak

Praha /ROZHOVOR/ - „Léto v kuchyni mám rád. Je fajn, když můžete grilovat před hostem a popovídat si s ním," říká Jaroslav Zahálka, špičkový český šéfkuchař.

10.6.2013
SDÍLEJ:

Jaroslav Zahálka.Foto: Deník/Jiří Macek

Jeho restaurace se spolu s dalšími 24 zapojily do gurmánského festivalu Šťavnaté léto. Ten začíná dnes a trvá do 30. června. Šéfkuchaři vybraných restaurací budou nabízet tříchodové menu v rámci festivalu Šťavnaté léto, který spadá do seriálu Festivalu chutí.

Pavel Suchánek, z pořadatelské společnosti Alakarte.cz popisuje: „Ke šťavnatému létu patří čerstvé jahody, maliny, angrešt a další sezonní suroviny. Šťavnaté ale nemusí být jen ovoce a zelenina. Může to být i šťavnatý steak a masa na grilu. Léto je plné rozmanitých chutí," říká Suchánek.

Restaurace dostaly možnost, aby si zvolily pro návštěvníky festivalu i luxusnější pokrmy. Hosté si tak mohou vybrat festivalová menu ve třech variantách. Restaurace nabízejí tříchodové menu za 290, 390, nebo 490 korun. Na festivalu tak lze ochutnat i pokrmy z dílny šéfkuchařů zvučných jmen jako třeba Ondřej Slanina (Chateau St. Havel), Jiří Roith (Nad Jezerem), nebo již zmíněný Jaroslav Zahálka (Mood).

Právě Jaroslav Zahálka připravil pro festivalové menu jako předkrm plátky zprudka opečené argentinské svíčkové se salátem z hrášku, rajčátek a rukoly. „Hovězí svíčková u předkrmu je připravena metodou Sous Vide, tedy vaření ve vakuu, a posléze grilována," podotkl Zahálka. Jako hlavní chod nabídne Quesadillas, což je pšeničná tortila s grilovaným kuřecím stehnem, guacamole, jalapeňos, slaninou a uzeným čedarem, podávané se zakysanou smetanou.

Grilování na otevřeném ohni je specialitou i pražské restaurace Koliba u Pastýřky. Šéfkuchař Martin Weiss říká: „Grilováním se zabývám už více než dvacet let. V restauraci máme gril přímo uvnitř, hosté tak mohou sledovat, jak se jejich jídlo připravuje."

Festivalové menu je nutné si objednat na internetových stránkách www.stavnateleto.cz. Tam naleznete i seznam všech pětadvaceti zapojených restaurací, z nichž jsou kromě dvou (Restaurace Nad Jezerem Staré Splavy, Ristorante Piazza Brno) všechny z Prahy.

Jaroslav Zahálka radí: Nesolit!

Prošel mnoho pražských restaurací, například La Bodeguita del Medio, La Casa Argentina, nyní je spolumajitelem a šéfkuchařem žižkovské restaurace Mood. Je lektorem v Pražském kulinářském institutu.

MILUJU TORTILY, říká šéfkuchař Jaroslav Zahálka. Ta jeho festivalová v sobě má třeba i slaninu, grilované kuřecí stehno, jalapeňos, uzený čedar a zakysanou smetanu a guacamole.Co se na gril hodí nejvíce?

Grilovat lze prakticky všechno, co je dobré. Zelenina, ryby, mořské plody, prorostlejší druhy masa, kuřecí stehna, bůček.

Doporučujete maso na grilování nakládat?

Nedoporučuji. Pokud používám kvalitní maso, tak si ho nechci kazit marinádami. Další důvod je ryze praktický, protože při grilování nám z olejových marinád odkapává příliš mnoho tuku a tím nám uhlí začíná hořet; může se tak stát, že maso znehodnotíte. Pokud ale nakládám, tak do marinád z vod a bylinek, nebo třeba alkoholu.

Vy nejste ani zastáncem solení masa při grilování, že?

Přesně tak, doporučuji nesolit. Solíme až na konec, jinak by sůl z masa vytáhla vodu a celkově se nabourává struktura masa a na grilu by nám to pak pustilo spolu s vodou i chuť.

Prozraďte nějaký grilovací trik, aby například hovězí steak zůstal hezky šťavnatý?

Negriluji centimetrové nebo ještě tenčí plátky. Pokud ano, tak pouze velmi krátce a na hodně vysokou teplotu, aby se jen maso zatáhlo. To je tak půl minuty z každé strany. Ideální tloušťka steaku by měla být alespoň dva centimetry, takový steak griluji zhruba šest minut. A minimálně dvě minuty nechám odpočinout, než budu podávat.

Máte grilovací zásady?

Rozhodně doporučuji grilovat maso při pokojové teplotě. Mít pořádně očištěný a rozpálený gril a mít kvalitní dřevěné uhlí.

Autor: Jiří Macek

10.6.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Obchodní referent 20 000 Kč

Obchodní referenti Obchodně technický konzultant. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 45000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadujeme:, SŠ popř. VŠ technického směru, PRAXE s obchodní činností výhodou, ŘP skup. B, matematické a technické cítění, uživatelská znalost práce na PC, časová flexibilita podmínkou, chuť učit se novým věcem, samostatnost a odpovědnost za práci konanou, asertivní, nekonfliktní, optimista, komunikativní, loajální, bezúhonný, , Náplň práce:, návrh technického řešení zakázky a jeho následné úplné řešení ve spolupráci s obchodním zástupcem, zaměření stavebních otvorů, jednání se stavebními firmami, koncovými zákazníky, popř. zasmluvnění zakázek, obtelefonovávání klientů, nezbytná administrativa, úzká spolupráce s asistentem/kou a obchodními zástupci, , Nabízíme:, stabilní společnost s historií 24 let, příjemný kolektiv, dodržení sjednaného, služební vůz i k soukr. užívání, sportovní vyžití, podporu vašich zajímavých nápadů, , Prosíme o zaslání životopisu na výše uvedený email.. Pracoviště: Geus s.r.o., pracoviště, Suchardova, č.p. 513, 272 01 Kladno 1. Informace: Iva Hochová, .

Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 23 000 Kč

Svářeči obsluha svařovacího robota. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 39. Poznámka: Náplň práce: , - obsluha svařovacích robotů, zakládání přípravků, základní ošetření a údržba svařovacích robotů, konečná úprava svárů, , Očekáváme:, vzdělání (vyučení) ve strojírenském nebo jiném technickém oboru, svářečský průkaz ZK 135 W01 (Z - M1) základní kurz - VÝHODOU , praxe vítána, schopnost spolupráce , pracovní nadšení a loajalita, zdravotní způsobilost (práce ve směnném provozu) , , Nabízíme:, Zázemí úspěšné, rozvíjející se společnosti , možnost profesního růstu, motivující platové ohodnocení , závodní stravování , zaměstnanecké výhody (penzijní připojištění, rekreace, zvýhodněné volání, firemní školka ...), příjemné pracovní prostředí. Pracoviště: L i n e t spol. s r.o., 274 01 Slaný 1. Informace: Petra Michálková, +420 312 576 498.

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 9 700 Kč

Pracovníci ostrahy, strážní Strážný / vrátný - pozice pouze pro OZP a OZZ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 9700 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo je vyhrazeno pouze pro OZP a OZZ!, , Náplň práce: , - ostraha zemědělského objektu, - kontrola vstupů a vjezdů do objektů, - pochůzková činnost, - zápisy do evidenčních knih, - směnný provoz, , Požadujeme: , - čistý trestní rejstřík, - spolehlivost a flexibilitu, - certifikát strážný č.68-008-E výhodou, ne podmínkou, - pouze pro OZP ( vymezená chráněná pracovní místa), , Nabízíme:, - pracovní poměr na dobu určitou s možností prodlužování, - zázemí stabilní firmy , - odměny pro vynikající pracovníky, - možnost získání certifikátu, - pravidelná školení , , Telefonický kontakt v době od 7:00 do 16:30hod.. Pracoviště: Oko 69, s.r.o., kačice, K farmě, č.p. 28, 273 04 Kačice. Informace: Vladimír Melmuka, +420 778 010 991.

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 20 000 Kč

Pomocní dělníci ve výrobě Dělník výroby sádrokartonových profilů. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: , , -Vyučení. , -Spolehlivost a ochotu pracovat. , , , , Nabízíme:, , -Nástupní mzdu od 20.000 Kč. , -Náborový příspěvek 3.000 Kč. , -Odměna za 100% docházku 1.000 Kč každý měsíc, -5 týdnů dovolené. , -13.plat. , -Dotované závodní stravování. , -Příspěvek na rekreaci vašich dětí. , -Po zapracování možnost zajímavého přivýdělku v pobočce firmy v Německu.. Pracoviště: Metal trade comax, a.s., Sídliště, č.p. 420, 273 24 Velvary. Informace: Blanka Vaigeltová, +420 315 730 201,724 146 998.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zásah složek IZS při zřícení stropu v Mikulandské ulici.
AKTUALIZOVÁNO
23

V centru Prahy se zřítila klenba, na místě zavalila a zranila několik lidí

Láhve s minerálkou se kutálely noční ulicí.
5

FOTO: Láhve s minerálkou se kutálely noční ulicí

Stamiliony na nové kotle jsou na cestě k lidem

Střední Čechy – Tisíce Středočechů čekají na své desetitisíce. Někteří se nedočkají – a teprve další vývoj ukáže, kteří z nich to budou. Taková je aktuální situace při rozdělování podpory v rámci druhé vlny kotlíkových dotací.

Hlavní problém letních dětských táborů: pitná voda

Střední Čechy – Neobjevila se žádná zdravotní ani přírodní pohroma, které by zkomplikovaly fungování letních táborů, a tak dosavadní výsledky provedených kontrol naznačují, že rodiče nemusejí mít o své děti obavy.

Tři šelmy na útěku a zbytečná smrt pod koly expresu: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 16. července 2018.

Celníci vyšetřují Berouska i Vietnamce z tržnice SAPA. Zabíjeli tygry na maso

V honosném sídle Ludvíka Berouska - Zooparku Bašť - v pondělí způsobil pořádný "cirkus" zásah policie a celníků. Na člena známého cirkusového klanu si vyšetřovatelé posvítili, protože mají podezření, že spolu s dalšími kumpány neoprávněné nakládali s volně žijícími chráněnými živočichy. Nejspíš Berousek prodával Vietnamcům tygry do restaurací.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT