VYBRAT REGION
Zavřít mapu

K létu patří čerstvé ovoce, ale také pořádný steak

Praha /ROZHOVOR/ - „Léto v kuchyni mám rád. Je fajn, když můžete grilovat před hostem a popovídat si s ním," říká Jaroslav Zahálka, špičkový český šéfkuchař.

10.6.2013
SDÍLEJ:

Jaroslav Zahálka.Foto: Deník/Jiří Macek

Jeho restaurace se spolu s dalšími 24 zapojily do gurmánského festivalu Šťavnaté léto. Ten začíná dnes a trvá do 30. června. Šéfkuchaři vybraných restaurací budou nabízet tříchodové menu v rámci festivalu Šťavnaté léto, který spadá do seriálu Festivalu chutí.

Pavel Suchánek, z pořadatelské společnosti Alakarte.cz popisuje: „Ke šťavnatému létu patří čerstvé jahody, maliny, angrešt a další sezonní suroviny. Šťavnaté ale nemusí být jen ovoce a zelenina. Může to být i šťavnatý steak a masa na grilu. Léto je plné rozmanitých chutí," říká Suchánek.

Restaurace dostaly možnost, aby si zvolily pro návštěvníky festivalu i luxusnější pokrmy. Hosté si tak mohou vybrat festivalová menu ve třech variantách. Restaurace nabízejí tříchodové menu za 290, 390, nebo 490 korun. Na festivalu tak lze ochutnat i pokrmy z dílny šéfkuchařů zvučných jmen jako třeba Ondřej Slanina (Chateau St. Havel), Jiří Roith (Nad Jezerem), nebo již zmíněný Jaroslav Zahálka (Mood).

Právě Jaroslav Zahálka připravil pro festivalové menu jako předkrm plátky zprudka opečené argentinské svíčkové se salátem z hrášku, rajčátek a rukoly. „Hovězí svíčková u předkrmu je připravena metodou Sous Vide, tedy vaření ve vakuu, a posléze grilována," podotkl Zahálka. Jako hlavní chod nabídne Quesadillas, což je pšeničná tortila s grilovaným kuřecím stehnem, guacamole, jalapeňos, slaninou a uzeným čedarem, podávané se zakysanou smetanou.

Grilování na otevřeném ohni je specialitou i pražské restaurace Koliba u Pastýřky. Šéfkuchař Martin Weiss říká: „Grilováním se zabývám už více než dvacet let. V restauraci máme gril přímo uvnitř, hosté tak mohou sledovat, jak se jejich jídlo připravuje."

Festivalové menu je nutné si objednat na internetových stránkách www.stavnateleto.cz. Tam naleznete i seznam všech pětadvaceti zapojených restaurací, z nichž jsou kromě dvou (Restaurace Nad Jezerem Staré Splavy, Ristorante Piazza Brno) všechny z Prahy.

Jaroslav Zahálka radí: Nesolit!

Prošel mnoho pražských restaurací, například La Bodeguita del Medio, La Casa Argentina, nyní je spolumajitelem a šéfkuchařem žižkovské restaurace Mood. Je lektorem v Pražském kulinářském institutu.

MILUJU TORTILY, říká šéfkuchař Jaroslav Zahálka. Ta jeho festivalová v sobě má třeba i slaninu, grilované kuřecí stehno, jalapeňos, uzený čedar a zakysanou smetanu a guacamole.Co se na gril hodí nejvíce?

Grilovat lze prakticky všechno, co je dobré. Zelenina, ryby, mořské plody, prorostlejší druhy masa, kuřecí stehna, bůček.

Doporučujete maso na grilování nakládat?

Nedoporučuji. Pokud používám kvalitní maso, tak si ho nechci kazit marinádami. Další důvod je ryze praktický, protože při grilování nám z olejových marinád odkapává příliš mnoho tuku a tím nám uhlí začíná hořet; může se tak stát, že maso znehodnotíte. Pokud ale nakládám, tak do marinád z vod a bylinek, nebo třeba alkoholu.

Vy nejste ani zastáncem solení masa při grilování, že?

Přesně tak, doporučuji nesolit. Solíme až na konec, jinak by sůl z masa vytáhla vodu a celkově se nabourává struktura masa a na grilu by nám to pak pustilo spolu s vodou i chuť.

Prozraďte nějaký grilovací trik, aby například hovězí steak zůstal hezky šťavnatý?

Negriluji centimetrové nebo ještě tenčí plátky. Pokud ano, tak pouze velmi krátce a na hodně vysokou teplotu, aby se jen maso zatáhlo. To je tak půl minuty z každé strany. Ideální tloušťka steaku by měla být alespoň dva centimetry, takový steak griluji zhruba šest minut. A minimálně dvě minuty nechám odpočinout, než budu podávat.

Máte grilovací zásady?

Rozhodně doporučuji grilovat maso při pokojové teplotě. Mít pořádně očištěný a rozpálený gril a mít kvalitní dřevěné uhlí.

Autor: Jiří Macek

10.6.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 100 Kč Uklízeči prodejních prostor Uklízeč / uklízečka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Jedná se o úklid kanceláří a ostatních prostor prodejny stavebnin DEK ul. Unhošťská (nová prodejna), Kladno - Velké Přítočno., , Pracovní místo je určeno pouze pro OZP a OZZ., , Pracovní doba: 14:00 - 18:00 hod.. Pracoviště: Skyclean s.r.o., pracoviště, Železničářů, č.p. 2762, 272 01 Kladno 1. Informace: Marek Cabalka, +420 778 759 994. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 15 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař / kuchařka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dělené směny, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 8. Poznámka: Požadujeme:, řidičský průkaz sk.B, pracovitost, spolehlivost., , Dle potřeby práce i na noční směny, nekuřácké pracoviště.. Pracoviště: King trade s.r.o., pracoviště areal botanika, Hlavní, č.p. 154, 273 51 Unhošť. Informace: Olena Kokerch, +420 777 406 661. Obchod - Obchod Obchodní referent 23 000 Kč Obchodní referenti Obchodní asistent/ka. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč, mzda max. 27000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme:, znalost komunikace v AJ slovem i písmem se zahraničními obchod.partnery, doprovodné tlumočení během zahraničních jednání, uživatelská znalost PC - MS Office, organizační a komunikační schopnosti, ŘP sk. B., Náplň práce:, organizační a administrativní podpora vedení společnosti, příprava podkladů pro jednání v zahraničí, komunikace s obchodními partnery., Nabízíme:, nadstandartní zaměstnanecké výhody, dovolenou nad rámec zákona a příspěvek na stravování.. Pracoviště: De miclén trading, s.r.o., Hlavní, č.p. 2, 273 51 Unhošť. Informace: Zuzana Stehnová, . Výroba - Výroba Strojírenští technici technologové, 25 000 Kč Strojírenští technici technologové, normovači Strojírenský technik technolog. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nákup materiálu, zpracovávání technologických postupů v kovárně., , Pracoviště je v Kladně, ul. Dubská - vrátnice PH2 (ul. Průmyslová je pouze korespondenční adresa). Pracoviště: Pbk zk s.r.o. provoz kladno, Průmyslová, č.p. 1343, 272 01 Kladno 1. Informace: Hana Jouglíčková, +420 312 645 128.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

David Konečný. Kladno po roce opět stříbrné, titul bere Karlovarsko.

Konečný opět patří kladenským Orlům!

Stěhování kladenského okresního státního archivu.
5

Kladenská akce Kulový blesk už se rozjela

Práce na opravě ulice Milady Horákové už začaly

Kladno – Tento týden začala rekonstrukce nejdelší kladenské ulice Milady Horákové. Práce před zimou začaly v úseku od křižovatky se silnicí I/61 v Unhošťské ulici po křižovatku s Dlouhou ulicí. Uzavírka bude do 15. prosince.

Jak jsme se změnili: Češi, Moravané a Slezané 1918-2018

/INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKA/ Žijeme skoro o tři desítky let delší životy. Je nás o šest set tisíc víc. Ale rozvádíme se šestadvacetkrát častěji než za první republiky.

Napadení záchranářů není vzácné. Útočníci je někdy i pokousají

Střední Čechy - Snaží se chránit lidské životy, ale nedá se říct, že by jim to někdy jejich okolí usnadňovalo. Napadení záchranářů není ničím výjimečným, vysvětluje jejich mluvčí Petra Effenbergerová. Hlášená napadení letos byla čtyři, s agresivitou pacientů se ale záchranáři setkávají prakticky denodenně.

Rvačka před bowlingem a velká oprava lipenského expresu: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 22. října 2018.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT