Přepracovaná neznamená nová. I když. Přesněji jde o modernizaci již třetí generace Škody Fabia. Ta se může chlubit novou přídí a novou zádí, LED předními světlomety i zadními skupinovými svítilnami a také vylepšeným interiérem. Srdce vozu je motor a ten bude ve fabii bít v rytmu tříválcového benzínového litru. Dieselové motory pod kapotou této varianty úspěšného vozu už nenajdeme.

Modernizovaná Škoda Fabia, plná nových asistenčních systémů, se představí v březnu na Mezinárodním autosalonu v Ženevě. Zákazníci si ji budou moci koupit ve druhé polovině roku letošního roku. 

Škoda Auto. Ilustrační foto.
Škoda Auto: Odbory odmítly návrh firmy

Spíše než na zásadní změny designu, se modernizovaná fabia zaměřuje na techniku. Přední světlomety nově využijí diodový zdroj, jsou výrazně užší a jejich spodní linie stoupá k ostřeji tvarované masce chladiče. Diody se premiérově objeví i vzadu. Zákazníci si budou moci nově objednat i osmnáctipalcová kola, ovšem pouze pro variantu hatchback. V kokpitu se nachází nový přístrojový štít, dekorační prvky nebo nové potahové látky. Nový, respektive větší infotainment, Swing má 6,5palcový displej. Navigační systém by podle výrobce měl umět informovat o dopravní situaci v reálném čase. 

Paleta motorů zahrnuje čtyři benzinové tříválcové jednotky o objemu 1,0 litru. Ta, s označením MPI (s nepřímým vstřikováním paliva), dá svému majiteli výkon 44 kilowatt - 60 koní, respektive 55 kilowatt - 75 koní. Výkonnější motory TSI jsou přeplňované a s přímým vstřikem benzinu do válců a mají výkon 70 kilowatt – 95 koní a 81 kilowatt – 110 koní. Nejvýkonnější ze čtveřice motorů je v nabídce také se sedmistupňovou převodovkou DSG.

Spáleniště motorestu 4 kameny u Brandýsa nad Labem.
Koliba Čtyři kameny zatím zůstává spáleništěm

Přepracovaná fabia bude nabízet také větší míru bezpečí, a to díky asistenčním systémům, které převzala od svých sourozenců z vyšších tříd. Jedná se například o funkci Blind Spot Detection, která upozorňuje řidiče na přítomnost vozidel v mrtvém úhlu nebo na zezadu rychle se přibližující vozidlo při jízdě po víceproudých dálnicích, nebo o Systém Rear Traffic Alert, který monitoruje to, co se děje za vozidlem a varuje před kolizí při couvání. 

Škoda Fabia je v současnosti třetím nejprodávanějším modelem značky. Hlavními trhy pro model Škoda Fabia s karoserií hatchback jsou Německo, Velká Británie a Polsko, pro model Škoda Fabia Combi jsou cílovými zeměmi především Německo, Česká republika a Polsko.

Policisté pátrají po muži, který přepadl malého chlapce.
Policie už ví, kdo přepadl školáka
Ilustrační foto
V kraji přibyly tisíce bytů, bouřlivě se staví kolem Prahy