Vizitka podnikatele:

- Antonín Pudil (35)

- Střední hotelová škola v Praze

- podniká od roku 2002 s manželkou Janou

- vlastní cukrárnu Venezia v Kladně

- ženatý, má tři děti

- záliby: kick-box, inline, brusle, akvaristika

Kdo nebo co nejvíc škodí podnikatelům?
Nejsou žádné pobídky, pokud chce člověk začít, musí prokázat, že už má nějakou historii. Banky ani stát nepomůžou.


Jaká je budoucnost drobného podnikání? Prosím maximálně tři slova?
Doufám, že bude lepší a lepší.


Kdybyste měl tu moc, co byste změnil ve prospěch drobného podnikání?
Byl bych pro, aby mohl podnikat každý v malém. Nepreferuji velké firmy. Nejlepší je podle mě rodinný charakter, to, že všichni kopou za jeden tým. Každý by se měl věnovat tomu, s čím začal, jinak ztrácí přehled.


Dá se v Česku podnikat s korunou v kapse?
Pokud má člověk nápad a chce začít s čistým štítem, nezbývá než jít prosit o peníze příbuzné a nebo léta šetřit. Bez vhodného movitého ručitele žádný úvěr neseženete. Nám pomohli rodiče.


Co bylo hlavním motivem začátku podnikání?
Dělat sám na sebe a pracovat dobře.


Co děláte pro to, abyste získal a udržel dobrého zaměstnance?
Člověk musí mít štěstí na lidi, kteří mají vztah k práci a já si musím vytvořit vztah k nim. Vždy musí fungovat řád a vzájemná komunikace.


Prověřujete své zaměstnance? Jak?
Vyplňují dotazník a beru si reference z předchozích zaměstnání. Jinak používám systém nezávislých kontrol.


Jaký formulář byste nejraději vymazal z těch povinných?
Zrušil bych některé bankovní poplatky.


Když byste měl charakterizovat dobrého podnikatele, jaké přídavné jméno vás napadne jako první?
Srdečný, pokorný. Musí to být srdcař, rozumět tomu, co dělá. Nikdy nesmí usnout na vavřínech. Musí se vzdělávat a učit se nové věci. Jít vlastní cestou, mít originální nápady, nekopírovat a pokračovat za svým cílem.


Úspěch? Co vás napadne při vyslovení tohoto slova?
Pro mě je úspěch když lidé přijdou a řeknou: Moc vám děkujeme, chutnalo nám. Chtěl bych vyhrát mistrovství světa ve výrobě zmrzliny.


Kdyby vám někdo umožnil zahraniční stáž, kam byste se jel nejraději učit a proč?
Protože provozuji italskou cukrárnu, byl jsem se několikr〜át učit dovednostem u svých kolegů přímo v Itálii a bylo to velmi přínosné.


Jaký obor podnikání má podle vás největší šanci přežít a proč?
Lidé budou jíst stále a peníze budou potřebovat taky pořád. Určitě obory, které se točí kolem jídla a financí.


Co vám dělá největší radost?
Rozhodně naše děti, moje žena a zbytek rodiny.


Z čeho jste smutný?
Z bezohledných lidí. Každý vidí chyby u druhých, ne svoje. Začíná to pohozeným papírkem.


Kam byste jel na dovolenou?
Jel bych rád do Egypta potápět se a pozorovat rybičky.


Koho byste si s sebou vzal a proč?
Děti a ženu. Protože se jim chci intenzivně věnovat. Během roku není příliš čas.


Jaké tři věci byste si vzal na pustý ostrov?
Svou ženu, děti a knihu.


Jaká kniha patří mezi vaše nejoblíbenější?
Hlava II. od Hellera.


Jaký film byste čtenářům doporučil?
Na samotě u lesa.


Kdy jste byl naposledy v divadle?
Vloni v Národním divadle na Romeovi a Julii.


Oblíbené jídlo?
Halušky.


Oblíbený nápoj?
Ledová tříšť.


Máte den volna, co budete dělat?
Vezmu děti, půjdeme jezdit na kolečkových bruslích.


Na jakou charitativní činnost jste přispěl?
Pravidelně přispíváme dětské kulinářské akademii a kladenským dobrovolníkům.