Uvést do provozu kovárny, žíhárnu, kalírnu a nakonec i ocelárnu chtějí vlastníci kladenských hutí Poldi. Vedení společnosti informovalo zástupce odborů, že se jim podařilo získat devět milionů eur, které pro tyto účely a zajištění odbytu potřebují.

„V těchto dnech by měly začít opravy už částečně zdevastovaného zařízení. Do provozu budou prý nasazeni zaměstnanci, kteří tu zbyli. Výroba se údajně rozjede asi za dva a půl měsíce," řekl 
v pondělí Kladenskému deníku nový předseda základní odborové organizace Poldi hutě Jozef Kónya, jenž ve funkci vystřídal svého předchůdce Richarda Mosera.

Problém ale bude například právě v počtu pracovníků. Ještě před několika měsíci jich bylo v hutích Poldi bezmála čtyři sta. Zbyla jich méně než polovina. A v takovém početním stavu nelze podle předsedy odborů výrobu zahájit. Důvodem ukončení pracovního poměru byla dlouhodobá platební neschopnost firmy vyplácet jim mzdy včas. Odešla tak řada zkušených a těžko nahraditelných odborníků. Přemluvit je k návratu nebude snadné.

Pracovníci, kterým podnik dluží výplaty, dostávali náhradu mzdy za poslední tři měsíce loňského roku 
v plné výši od úřadu práce. Tento postup umožňuje zákon o jejich ochraně při platební neschopnosti zaměstnavatele. Peníze jim ale úřad posílá postupně kvůli náročnému administrativnímu zpracování.

Od začátku letošního roku jsou Poldováci na nucené dovolené za 80 procent platu, protože překážka vznikla na straně zaměstnavatele.

„Budeme požadovat doplacení všech dlužených platů, a to i za srpen a září loňského roku. O dalších krocích v tomto směru se radíme s právníky," poznamenal Jozef Kónya s tím, že na základě dohody s vedením společnosti je i pro letošek platná už dříve vyjednaná kolektivní smlouva. 
O jejím novém znění začnou odbory jednat poté, co by měla být zahájena výroba.

Situaci v hutích také komplikuje fakt, že firma se potýká s několika insolvenčními řízeními, které na ni byly v minulých měsících podány.