„Nakupovat od něj jeho potraviny a věřit jeho práci,“ zdůraznila, jaká vazba je ideální mezi odběrateli a jejich dodavatelem.

Společnost Bio Vavřinec a Kosař je jednou z devíti firem působících ve středních Čechách, jejichž zástupci v sobotu hlavním městě přebírali prestižní cenu. „Jejich výrobky byly v rámci jedenáctého ročníku soutěže Regionální potravina hodnotitelskou komisí vybrány jako ty nejlepší z nejlepších,“ připomněla v pondělí Lenka Rezková ze Státního zemědělského intervenčního fondu, který má administraci projektu ministerstva zemědělství na starosti.

Meruňkový džem - Ilustrační foto
Krajské pečeti kvality letos získalo 24 potravinářských výrobků

Konkrétně tato společnost nadchla hodnotitele svým žervé. „Při výrobě používáme pouze mléko, mikrobiální kultury a syřidlo,“ připomněla Kosařová, jak to chodí na farmě, která hospodaří v systému ekologického zemědělství.

„Cílem je produkce kvalitních potravin vyráběných podle tradičních receptur a v souladu s přírodou,“ připomněla. „Dělá nám radost vyrábět produkty, které jsou poctivé, chutné a bez jakýchkoli konzervantů, zahušťovadel, barviv, sušeného mléka a stabilizátorů,“ pochlubila se.

Nový šéf Agrární komory Jan Doležal
Šéf Agrární komory: České potraviny v řetězcích musejí chtít i samotní zákazníci

Ocenění Regionální potravina pro producenty zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců, které společně se zástupci osmi dalších středočeských výrobců přebírala z rukou koordinátora Celostátní sítě pro venkov pro Prahu a Střední Čechy Jana Veselského, mohou zaznamenat i spotřebitelé. Oceněný výrobek totiž může po dobu čtyř let toto ocenění zdarma používat – tedy je mít i na obalu.

A vyplatí se tuhle značku vyhledávat, naznačují slova Rezkové. „Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin, osvětlila, co Regionální potravina symbolizuje. „V současné době je oceněno 407 produktů od 311 výrobců,“ doplnila Rezková.

Regionální potravina Středočeská 2020:

- Paštika s pečeným masem (Řeznictví a uzenářství U Dolejších) – kategorie Masné výrobky tepelně opracované

- Jestřebický Rancher (WIFCOM) – kategorie Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

- Žervé (Bio Vavřinec a Kosař) – kategorie Sýry včetně tvarohu

- Zakysaná smetana z obce Ohaře (Proteco Agro) – kategorie Mléčné výrobky ostatní

- Žitný chléb 600 g (Cvrčovická pekárna) – kategorie Pekařské výrobky včetně těstovin

- Hruškové tartaletky (Integrovaná střední škola Jesenice; na Rakovnicku) – kategorie Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

- 100 % Jablečný mošt odrůdový (Ing. Pavel Voráček) – kategorie Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné)

- Hrách zahradní (Hanka Mochov) – kategorie Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

- Selský hovězí guláš (Zdeněk Absolon) – kategorie Ostatní

Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond