Takový je jen letmý pohled na sedmnáctý ročník Veletrhu celoživotního vzdělávání, který dnes vrcholí v Kladně. „Akce je určena především žákům základních škol a jejich rodičům. Koná se vždy jednou ročně v říjnu, aby děti měly do přijímacích řízení dostatek času se rozhodnout pro školu, která jim vyhovuje. Na veletrhu se ale prezentují i vyšší odborné školy, takže řadu informací zde získají i středoškoláci, kteří v nich chtějí po maturitě pokračovat," řekla za pořadatele Jiřína Zímová Krausová.

Zatímco loni se veletrhu zúčastnilo osmatřicet vystavovatelů, letos se zde prezentuje zatím rekordní počet škol – padesát. Dům kultury převzal po předchozím pořadateli – úřadu práce, pomyslnou štafetu loni a je vidět, že se mu v tomto směru daří.

Zájem prezentovat se na veletrhu projevily téměř všechny střední školy a učiliště z Kladenska a Slánska. Své stánky tu ale mají i školy z Rakovnicka, Berounska, Lounska, Mělnicka či Prahy.Loni na veletrh zavítalo přes tři tisíce návštěvníků, podobný počet očekávají organizátoři i v letošním roce. Svoz žáků z okolí je zajištěn autobusem zdarma. Vstupné na veletrh činí spíše symbolických dvacet korun.
Každou lichou hodinu zpestřuje návštěvníkům veletrhu program na hlavním pódiu, například v podobě hudebních vystoupení, ukázek bojového umění nebo přehlídky kostýmů.

„Zaujaly mě prezentace podkovářské školy, stánky, v nichž se něco dobrého vaří, i kominíci pro štěstí," prozradila Jiřina Zímová Krausová.
Svůj stánek má na veletrhu například SOŠ a SOU v Kladně U Hvězdy.

„Snažíme se zde prezentovat kompletní nabídku našich oborů, přičemž důraz klademe na dřevoobory. Nechybí ale ani náš elitní obor, kterým je modeling. Máme tu k vidění třeba dva modely šatů, jež získaly ocenění při soutěži v Lysé nad Labem," uvedla ředitelka školy Marta Malcová.

Kolemjdoucí stánku možná zaujme vystavená židle pro zlobivé žáky, která má sedátko vyrobené z ostnatého drátu. „V současnosti nabízíme dva maturitní obory a pět tříletých oborů a nástavbové studium k nim," nastínila ředitelka. „Tento veletrh je přínosnou akcí a poskytuje rodičům i dětem mnoho informací o jejich dalším uplatnění. Trochu mi ale vadí, že se zde prezentují také pražské školy nabízející shodné nebo podobné obory jako ty kladenské," dodala Marta Malcová.

„Tento názor jsem také zaznamenala, ale nevím, proč bychom nemohli nabídnout co největší přehled, tedy i pražské školy," oponuje Jiřina Zímová Krausová.

Po levé straně velkého sálu návštěvníci najdou Integrovanou střední školu Slaný. Letos svou prezentaci pojala v halloweenském stylu. Má tu ukázku vyřezávání dýní, cukráři vytvořily strašidelný dort, nechybí večerní tabule pro halloweenskou party.

Základy první pomoci se mohou lidé zase naučit ve stánku kladenské zdravotnické školy. Stochovské, ale i neratovické učiliště tu předvádí umění mladých kadeřnic…