Za balenou vodu zákazníci zaplatí téměř dvěstěkrát více. Navíc je nutné ji složitě dopravovat a plnit do plastových lahví, které, pokud nejsou recyklovány, zatěžují životní prostředí. Někteří výrobci balených vod navíc stejně plní obsah lahví svých produktů právě vodou z vodovodní sítě.

„Hlavním rozdílem mezi balenou vodou a vodou z kohoutku je hygienické zabezpečení. U vody z vodovodu je používán chlór, který zaručuje její bakteriologickou nezávadnost. Mnozí odběratelé oponují tím, že chlór je z vody cítit. Protože se ale jedná o těkavou látku, mohou se snadno jeho vlivu na chuť a aroma sami zbavit. Stačí natočenou vodu ponechat před konzumací odstát v uzavřené skleněné lahvi v chladničce několik hodin nebo přidat do vody pár kostek ledu či kapek citronu,“ radí generální ředitel Středočeských vodáren Bohdan Soukup.

„Kvalita dodávané pitné vody je kontrolována v souladu s platnou legislativou. Při distribuci podstupuje řadu kontrol a odpovídá přísným kritériím kvality. V regionu, kde působí Středočeské vodárny, ji nepřetržitě sleduje útvar laboratoří pitných a odpadních vod. Každý týden se odebírají vzorky vody přímo ve zdrojích pitné vody a třikrát týdně u spotřebitelů,“ upřesnil Soukup.