Také se vám nelíbí, že jen za vodu platíte v restauracích více než je zdrávo? Přitom byste si za stejné peníze mohli dopřát dražší jídlo či chutný dezert. Nyní máte jedinečnou možnost. Společnost Veolia Voda přichází s novým projektem, který ve spolupráci s restauračními zařízeními umožní, aby se zákazník napil co hrdlo ráčí a naprosto zdarma. Restaurační zařízení, jež mají zájem svým hostům nabízet kvalitní vodu přímo z vodovodního kohoutku, jak je v mnoha zemích světa již zvykem, obdrží zdarma speciální skleněné karafy z dílny designéra Daniela Piršče. Těm, kteří si chtějí ověřit, že pijí kvalitní vodu, bude na vyžádání předložen certifikát. Obdrží ho všichni, již se projektu účastní.

Stačí zapátrat trochu v historii a zjistíme, že již v 18. a 19. století byla voda stáčena do láhví. Jednalo se ovšem o vodu minerální sloužící k léčebným účelům a prodávanou v okolí lázeňských měst. Velký rozmach v pití balené vody přinesla změna obalu. Voda se začíná stáčet do plastových lahví. Razantní rozmach pití balené vody místo takzvané kohoutkové se u nás projevil na začátku 90. let.

Trend každodenního pití balených vod pravděpodobně odstartovala některá z firem, jež se jejich prodejem zabývá. „Pokud se vezme na zřetel ekonomické hledisko, je zřejmé, že voda z vodovodu je podstatně levnější než balená. Musí se složitě dopravovat a plnit do plastových lahví, které, pokud nejsou recyklovány, zatěžují životní prostředí. To, že obyčejná voda z kohoutku je vysoce kvalitní, je stvrzeno i tím, že někteří dodavatelé stolních vod používají právě tuto vodu pro výrobu balených stolních či ochucených vod. A tvrdost vody? Ano, může nám zničit pračku vodním kamenem, ale to se nestane v našem těle. Naopak, sloučeniny vápníku a hořčíku prospívají našim kostem, srdci i cévám,“ řekl generální ředitel Středočeských vodáren, člen skupiny Veolia Voda, Pšenička.

„Čerstvou kohoutkovou vodu budou nyní servírovat i některé luxusní hotely a kavárny nejen v Praze a okolí. Seznam těchto podniků se objeví již na podzim na internetu,“ informovala Marcela Dvořáková, zástupce společnosti Veolia Voda.

„Někteří lidé mají dojem, že novým projektem se snažíme zvýšit zisk. Což není pravda – vždyť jeden litr vody z vodovodu stojí okolo šesti haléřů. Naopak chceme dosáhnout toho, aby se na pití vody z vodovodu přestalo koukat skrz prsty a stalo se běžnou každodenní činností,“ sdělila Dvořáková, která navíc podotkla, že voda z kohoutku je nejkontrolovanější potravinou vůbec a není žádná ostuda si ji objednat i v té nejlepší restauraci.

Podle jejích slov bude v konečné fázi na hoteliérech samotných zda si jednou vodu připočítají jako součást takzvaného couvertu. V současné době se voda z kohoutku v luxusních karafách podává v jedné kladenské restauraci a jedné v Unhošti.