Původně měl protest vypadat jinak, ovšem vedení společnosti vyplatilo zbývající mzdy. Navíc k lidem promluvil generální ředitel, což původně v plánu nebylo.

„Ve středu jsme se s vedením domluvili, že protest bude mít mírnější formu, než jsme původně plánovali. Měli jsme tři kola jednání a poslední věci jsme dolaďovali ještě ve čtvrtek ráno. Dohodli jsme se, že my trochu ustoupíme a nebudeme dělat hluk a na oplátku před lidi předstoupí generální ředitel a vysvětlí jim situaci," vyjádřil se předseda odborové rady Richard Mosr.

Protest začal ve 13.55 hodin v době, kdy se mění směny. Podle očekávání dorazily asi dvě stovky zaměstnanců. Mezi nimi nechyběl ani pětačtyřicetiletý pan Roman z Kladna, který v Poldi pracuje čtyři roky jako předák dílny.

„Kdyby vedení plnilo vše jak má, tato situace by nevznikla. Jsou i tací, kteří se nezúčastnili, protože se báli. Strach tu obcházel. Přitom to není nic zakázaného. Tohle je jen způsob, jak vedení ukázat, že je tu něco špatně. Po nás se pořád chce, abychom dělali a měli všechno v čas, tak oni přece také musí něco plnit," řekl zaměstnanec Roman.

„Stejně se nic nezmění, jsme přece v Čechách," mínil jiný účastník protestu. Většina lidí se ovšem k situaci vůbec vyjadřovat nechtěla.

Poté co předseda Mosr přečetl shromážděnému davu otevřený dopis určený vedení, odešla většina do budovy, kde k lidem promluvil generální ředitel. „Před zaměstnance předstoupil s velice krátkým prohlášením, v něm ale zaznělo, co jsme chtěli slyšet. Mzdy budou včas. Výplatní termín máme 20. Bylo přislíbeno, že peníze budou posílány lidem s nižším příjmem už 17. Do 21. pak budou vyplaceny všechny mzdy," uvedl Richard Mosr.

Ovšem stávková pohotovost tímto nekončí. „Chceme se přesvědčit, že to vedení myslí vážně, a že své závazky vůči zaměstnancům splní. Pokud ne, budeme v protestech pokračovat," dodal předseda odborů.
Protest přišel podpořit i viceprezident Odborového svazu KOVO Jaromír Endlicher, což je největší odborový svaz v České republice.

Za společnost před novináře předstoupil personální ředitel Antonín Čimera. „Mzda za červen bude vyplacena podle v řádném termínu podle kolektivní smlouvy. Jediné opatření, které můžeme udělat, aby k takové situaci už nedocházelo, je stabilizace a navýšení výroby. Zakázek je dost, ale problém je v jejich proplácení. V celém hospodářství je krize a v hutnictví je o to větší. To se netýká jen našeho podniku," vyložil Antonín Čimera.

Do redakce Kladenského deníku zatelefonoval včera dopoledne bývalý generální ředitel Bohemia Art a majitel kladenských oceláren Vladimír Stehlík. Uvedl, že situaci v Poldi bedlivě sleduje. „Jsem připraven Poldovku převzít a obnovit její jméno a slávu. Přijdu zcela bosý a s největší pokorou," uvedl mimo jiné Vladimír Stehlík.