Jak v pátek odpoledne potvrdil ředitel SAMK František Bureš, společnost má okolo 140 zaměstnanců a postupně vedení společnosti jedná o tom, jaké nyní najít pro pracovníky uplatnění. „Je to věc, kterou řešíme. V první fázi určitě budou pokračovat úklidy a další práce na sportovištích. První týden bude sanitární a budeme se snažit práci pro lidi najít. Pokud by zaměstnanci museli zůstat doma, chceme jim co nejvíce pomoci v této těžké době. Ale i to je věcí jednání a právního výkladu, na který čekáme,“ uzavřel ředitel SAMK.

„Je to nepříjemné, ale nezbude nám, než vyčkat. Osobně si nemyslím, že by nám za dva týdny povolili otevřít, očekávám, že opatření spíše ještě přitvrdí,“ konstatuje Jan Souček, provozovatel Sportcentra Atlas ve Slaném. Podle vlastního odhadu se domnívá, že s příchodem koronaviru, čekají celkově vnitřní sportoviště tohoto zaměření, spíše úpadek.

Když se zavřou školy, zkuste si v době karantény s dětmi napsat třeba vlastní pohádku.
Na ošetřovné bude mít nárok více rodičů, prodlouží se výplata

„Na trhu vzniká postupně obrovská on-line konkurence a trošku se bojím, že klientela přejde k velkým hráčům. Co se týká skladby našeho sportcentra, nabízíme řadu služeb, ať už je to squash, bowling, sál na kruhové tréninky a další. Přesto i my předpokládáme odliv lidí i v budoucnu. Sportcentrum provozujeme dlouho a ze ztrátového byznysu jsme udělali sektor, který je dnes mírně ziskový,“ potvrzuje Jan Souček. To se patrně změní.

Jelikož jsou součástí velkého komplexu, kde je i bytová část, o zrušení sportcentra zatím v žádném případě neuvažují. „První krizi na jaře jsme zvládli i díky státnímu covid programu. Naši zaměstnanci mohli zůstat tehdy doma za sto procent mzdy, kterou jsme jim dokázali poskytnout. Budeme rádi, když budeme moci pracovníky zaplatit i tentokrát a nepropouštět. Zpátky bychom zaměstnance narychlo jen těžko sháněli,“ dodal Souček.

Nezbývá, než si zacvičit venku, nebo zaběhat v přírodě. Milovníci teplé vody a wellness pobytů bohužel narážejí také na zavřené dveře. Do poslední chvíle se zdálo, že alespoň privátní hotelové vířivky zůstanou v provozu. Tvrdý úder dopadl ale i na ně.

„Jak jsem se dnes dozvěděla na hygieně, naše hotelové Relax centrum, o které je největší zájem zejména na podzim, provozovat nesmíme ani v privátním režimu,“ potvrdila v pátek dopoledne Jana Hůlová, marketingová manažerka Hotelu Hejtmanský dvůr ve Slaném.

Závodní stravování, jídelna, oběd. Ilustrační foto
Prymula zapomněl zmínit nařízení: Do obchodů či restaurací vstup jen ve dvou

Komplexní služby čtyřhvězdičkového podniku se tak nejnovějším omezením den ode sesypávají jako domeček z karet. „Situace je taková, že lidem od nynějška nemáme téměř co nabízet. Můžeme klienty leda ubytovat, ale restaurace je otevřena pouze do 20 hodin. Hosté, kteří dorazí později večer, už se nenají. Kvůli zákazu provozu vířivek nám hosté ruší i všechny pobytové balíčky na víkend. Lidé, kteří mají nakoupené poukazy na degustační menu a chtěli si jimi zpestřit pochmurné podzimní dny, musí přijít už v pět odpoledne, aby například pětichodové menu stačili včas zkonzumovat, protože zkrátka musíme v osm večer zavřít,“ popsala úskalí manažerka.

Nejen oddychové aktivity a amatérský sport, ale i plány profesionálních sportovců hatí nejnovější covid omezení. Ve slánském městském centru Grand se má koncem října uskutečnit další galavečer TCB Fight Night. Mistři bojového umění zvučných jmen se měli v sále sejít poprvé v kleci (zápas v kleci - vyšší úroveň MMA pozn. red.).

„Jestli se galavečer uskuteční, netušíme. Veškeré tréninky rušíme, každý musí běhat sám a cvičit doma před zrcadlem. Pochopitelně se toto odráží na celkové formě zápasníků, což jsme pocítili už i při jarním omezení,“ říká mistr bojových umění Mario Jarkas, který se po skončení své kariéry v čínském boxu a kickboxu věnuje výchově další generace bojovníků. Ani jeho svěřenci se letos nezúčastní mistrovstvích soutěží v Evropě a ve světě, které byly odloženy na příští rok.