Proč plameny vyšlehly, prozatím není jasné, sdělil Deníku Ladislav Holomčík z centrály středočeských hasičů. „Příčina stále zůstává v šetření našeho vyšetřovatele a kriminalistů," konstatoval s tím, že zvažovaných vyšetřovacích verzí je více. „Není vyloučeno ani úmyslné zapálení," konstatoval.

K ohni ve třetím patře největšího ze skladů v Dobrovízi byli hasiči přivoláni čtvrt hodiny před osmou večer. Ještě před jejich příjezdem objekt v rámci takzvané samovolné evakuace opustilo 2834 osob, ovšem část z nich se do nezasažených prostor záhy mohla vrátit.

Požár se snažili likvidovat i zaměstnanci 

Tři lidi, kteří se nadýchali kouře, převzali do péče zdravotnictví záchranáři. Stav pacientů vyhodnotili jako lehké zranění. Dva převezli do nemocnice v Kladně, třetího do pražského Motola, konstatovala ještě v noci Petra Effenbergerová z centrály středočeské záchranné služby. Na místě podle jejích slov zasahovaly tři posádky.

Hasiči z Kladna, jimž vyjeli na pomoc také příslušníci dobrovolných sborů z Hřebče, Hostivice a Hostouně, objevili ohnisko požáru v regálu se zbožím; bylo zřejmé, že likvidovat plameny se snažili i zaměstnanci s použitím práškového hasicího přístroje.

Požár zničil zboží 

Dostat oheň pod kontrolu se podařilo v půl deváté večer. Již po deváté pak mohl Holomčík ohlásit, že většina jednotek již odjela – a čtvrt hodiny před desátou zůstávali přímo na místě již jen vyšetřovatel s řídicím důstojníkem kladenského územního odboru.

Samotný požár zničil zboží za zhruba sto tisíc korun – další věci ale byly kontaminovány kouřem nebo poškozeny vodou z automatického hasicího zařízení (ze sprinklerů, které se automaticky spouštějí v případě požárního poplachu a skrápěním ohroženého prostoru vodou mají bránit rozšíření ohně; ty se podle Holomčíkových slov dlouho nedařilo zastavit).

Hořelo už v říjnuK požáru ve stejném distribučním centru internetového prodejce v Dobrovízi byli hasiči voláni také před necelými dvěma měsíci. Říjnový požár (který založil jeden ze zaměstnanců, když úmyslně zapálil balík se zbožím) měl ovšem menší následky: nikomu se nic nestalo, evakuace se tehdy týkala sedmi stovek lidí. Také hmotné škody byly výrazně nižší.

Čtěte také: Ze skladu prchaly před ohněm tisíce lidí