Při výcviku bylo simulováno prolomení ledu na vodní hladině a úkolem pro zasahující hasiče byla záchrana osob z ledové vody a jejich transport ke břehu.V několika způsobů záchrany využili různé postupy a technické prostředky.

„Vzhledem ke klimatickým podmínkám se led láme. Pro náš výcvik by mohl být trochu tvrdší, abychom mohli více simulovat pohyb za osobou prolomenou do ledu. Lépe by nám to určilo časy i technické způsoby jak zachraňovaného dopravit ke břehu," řekl Kladenskému deníku velitel stanice Kladno Milan Strádal s tím, že pokud bude chladnější počasí, bude se pro další hasiče podobné cvičení opakovat v únoru.

Cena zmíněného povodňového kontejneru je 3,5 milionu korun. Pořízen byl s využitím evropských dotací. „Slouží primárně k záchraně topících se osob nebo lidí ze zamrzlé hladiny. Obsahuje dva motorové čluny, speciální obleky, lana, čerpadla, elektrocentrálu a další záchranné pomůcky. Kontejner je vytápěn a slouží hasičům v chladném počasí jako zázemí. Až do jeho pořízení jsme museli kombinovat techniku z různých stanic, kde jsme ji měli dlouhodobě, ale jen v základním provedení," sdělil velitel stanice Slaný Martin Vondra.

Hasiči mohou pro záchranu osoby ze zamrzlé hladiny využít několika způsobů podle síly ledu. Pokud se nepropadá, lze nasadit například nastavovacích žebříků, po nichž se dostanou k tonoucímu. Dalším způsobem je přenos člunu k zachraňovanému po ledu a poté jeho přitažení lanem ke břehu. Jinou variantou je při slabším ledu použití plováku nebo k tonoucímu hasič doplave ve speciálním termoobleku.

Vzhledem k příznivým klimatickým podmínkám panujícím v posledních letech je v praxi podobných případů minimum. Přesto se jeden takový případ stal loni v únoru ve Hřebči. Po zamrzlém rybníku se zde procházel dvaadvacetiletý mladík, který se předváděl před kamarády. Led se pod ním však prolomil. Ze studené vody se ho ještě před příjezdem hasičů podařilo vytáhnout hlídce policistů z Unhoště, která na místo dorazila jako první. Mladík nebyl naštěstí zraněn, pouze podchlazen.

O něco častější jsou výjezdy hasičů například k přimrzlým labutím a podobně. Mezi další speciálně zimní výjezdy patří také odstraňování nebezpečných rampouchů z veřejných budov.