„Speciální výcvik byl součástí plánu odborné přípravy a mohl se uskutečnit díky laskavosti Kateřiny Chloupkové z občanského sdružení Stáj Káťa, která dvouhodinové školení hasičům zdarma nabídla a sama se i výcviku ujala," konstatoval mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík.

V úvodu trenérka Chloupková vysvětlila specifiku chování koní, klady i zápory jejich povahových vlastností, reakce na různé situace i hlavní zásady komunikace se zvířaty. „Předně si musíte chránit vlastní osobní prostor," upozornila zkušená cvičitelka a přidala další důležité rady. „Hlavně se nesnažte koně dohonit. To se ještě nikomu nepodařilo. A nikdy k němu nepřistupujte zezadu, protože tam nevidí a největší nebezpečí hrozí právě od zadních kopyt," dodala. „Takže jako k vrtulníku!" reagovali přítomní hasiči.

Po následné ukázce přístupu ke koni, uvázání vodicího lana k ohlávce a vedení zvířete si přítomní hasiči vyzkoušeli základní práci se zvířetem. Pak se v uzavřeném cvičišti učili odchytit pobíhající hnědku Fany a připnout ji k lanu. Předposlední část výcviku byla zaměřena na vyvádění koně z boxu a stáje i jeho zpětné zavedení dovnitř.

„Nejtěžší úkol čekal na hasiče v závěru, kdy měli odchytit a přivést vybraného koně z volného výběhu s tím, že mu také museli nasadit ohlávku," informoval Ladislav Holomčík.

Výcviku se zúčastnil i velitel kladenské stanice Milan Strádal, který si všechny úkoly sám vyzkoušel. „Chtěl bych občanskému sdružení Stáj Káťa a jmenovitě Kateřině Chloupkové poděkovat, že se nám takto věnovala a pečlivě nám vše vysvětlila. Byla to pro nás ohromná zkušenost, která se jinak než praktickým školením nedá naučit. Už i proto, že v poslední době se chov koní u nás hodně rozšířil a úměrně s tím také stoupl počet zásahů při jejich záchraně," zhodnotil před návratem na základnu Milan Strádal.

Obdobný výcvik čeká v nejbližších dnech i příslušníky dalších dvou směn kladenské stanice Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje.