K ohni v dřevníku u motorestu v Jílovišti, před vjezdem do Prahy při cestě po strakonické dálnici, byli hasiči přivoláni 34 minut po půlnoci. „Operační důstojník k události vyslal profesionální hasiče ze stanice Řevnice a jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Jíloviště a Dobřichovice,“ připomněl Petr Svoboda z centrály středočeských hasičů. „Protože další volající vzápětí uvedl, že na místě došlo k nějaké explozi a požár se rychle rozšiřuje, byl vyhlášen poplach také jednotkám sboru dobrovolných hasičů Mníšek pod Brdy a Jinočany,“ doplnil. S tím, že k zásahu vyjela i jednotka profesionálů z pražského Radotína.

Hašení nočního požáru autodílny zabralo i dopoledne
Hašení nočního požáru autodílny zabralo i dopoledne

Část třípatrové budovy byla při příjezdu hasičů zcela v plamenech – a požár rychle nabíral na intenzitě. Pod kontrolu se ho podařilo dostat po třičtvrtěhodinovém úsilí. Pomocí čtyř vodních proudů z vnější části budovy a jedním proudem uvnitř objektu hasiči požár lokalizovali 23 minut po jedné. „V průběhu zásahu byly z budovy vyneseny tři propan-butanové tlakové láhve,“ uvedl Svoboda. Připomněl, že vyhledávání skrytých ohnisek pomocí termokamery a jejich dohašování se protáhlo až ranních hodin.

Okolnosti vzniku požáru zůstávají předmětem šetření. V průběhu nedělního dopoledne pracovali na místě experti z Technického ústavu požární ochrany, ale také policejní kynolog se psem vycvičeným k vyhledávání stop po hořlavinách. Zatím se vše zdá nasvědčovat tomu, že objekt někdo zapálil úmyslně.

Při sklizni shořel kombajn za pět milionů korun
Při sklizni shořel kombajn za pět milionů korun