Výjezdy k požárům dlouhodobě tvoří méně než třetinu. Na Štědrý den hasiči v celé republice likvidovali 46 požárů, při kterých se sedm lidí zranilo. „Pro srovnání: dlouhodobý denní průměr je 305 zásahů denně a 47 požárů,“ konstatovala Studená.

Mezi typicky vánočními ohni bohužel střední Čechy vévodí. Už dvě a půl hodiny po poledni hořelo v Mladé Boleslavi. Od svíčky vzplál balicí papír – a následně i vybavení bytu. Zásah hasičů sice nebyl potřeba – i tak ale byl na místo povolán jejích vyšetřovatel. Způsobenou škodu vyčíslil na deset tisíc korun.

Benešovští hasiči pomáhali koni, který upadl na pastvině a nedokázal se sám zvednout.
Po nehodě koně pomáhalo vybavení farmářů i hasičů

Bezmála milion korun, podle prvotních odhadů 950 tisíc, pak plameny přímo spolykaly nebo zakouřily při požáru vánočního stromečku v Odoleně Vodě na Praze-východ, kde kolem osmé večer hořelo v obývacím pokoji v přízemí rodinného domu. V důsledku použití prskavek. Na místě zasahovali i zdravotničtí záchranáři pomáhající dvěma pacientům: jedna osoba se popálila a jedna nadýchala zplodin hoření. Převoz do nemocnice oba pacienti odmítli. „Hasiči objekt přirozeně odvětrali, bylo podezření na skrytá ohniska, a tak rozebrali část půdní konstrukce, ale žádné ohnisko nenašli,“ konstatovala Studená.

Varováním může být, že také další požáry stromečků v rámci republiky – byť s mírnějšími následky – způsobily prskavky. Dvacetitisícovou škodu si vyžádal podvečerní požár na pardubickém sídlišti, kde byla u stromečku žena se dvěma dětmi (a také šest koček). „Vzala prskavku, zapálila ji – a v druhé ruce měla zvoneček, kterým zazvonila. Během okamžiku vzplál celý stromeček,“ přiblížila Studená okolnosti vzniku požáru.

Ilustrační foto
Dýchacích onemocnění mírně přibylo, Vánoce asi přinesou zlom

Rovněž vpodvečer a na Pardubicku hořelo také v Rabštejnské Lhotě, kde čtyřčlenná rodina měla stromek doma již delší dobu – a byl již proschlý. „Byl postavený před komodou a televizí a umístěn byl na koberci. Po zapálení prskavky se okamžitě vzňal. Jak uvedla vyšetřovatelka hasičů, stačila vteřina – a plameny zasáhly nejen stromek, ale dvě komody, sedačku i vánoční dárky pod stromečkem. Silný žár poškodil výplně dveří i oken,“ připomněla Studená okolnosti, jež mohou být varováním i pro příští dny. Záchranáři odtud odváželi do nemocnice muže nadýchaného zplodinami hoření.

„Adventní věnec zase hořel na stole v bytě v Praze 6. Případ se stal v půl osmé večer v Dejvické ulici – a byl rychle zlikvidován,“ doplnila dále Studená. S tím, že další požáry byly většinou menšího rozsahu na volném prostranství: hořely například kontejner, křoví, zbytky svíčky na hrobě, reklamní cedule, saze v komíně nebo osobní auto.

Právě blízkého okolí Prahy se nejvážnější vánoční maléry související s neopatrností či nedbalostí ve středních Čechách týkaly i v minulých letech.

Milionový požár stromečku v Odoleně Vodě
- Požární poplach se kolem osmé večer rozezněl na stanicích v Kralupech nad Vltavou a Mělníku, u podnikových hasičů Aero Vodochody a také v obci Dolínek, kde sídlí jednotka sboru dobrovolných hasičů. Jako první dorazila k požáru jednotka HZSP Aero Vodochody, která stromeček uhasila. Silně zakouřený prostor bylo nutné odvětrat, což hasiči udělali přirozenou cestou; bez nutnosti nasazení ventilátorů.
- Při snaze dostat požár pod kontrolu osobami, které byly v domě, došlo k popálení a nadýchání dvou z nich. Přijela pro ně zdravotnická záchranná služba, která je ale po ošetření ponechala na místě, protože převoz do nemocnice odmítly.
- Hasiči měli podezření na zasažení stropní konstrukce, a tak část stropu rozebrali, aby se ujistili, že nehrozí žádné další zahoření.
- Oheň zasáhl jen obývací pokoj, zplodiny hoření se však rozšířily i do dalších částí domu.
- Příčinou vzniku požáru byla prskavka umístěná na vánočním stromku. Přímé škody vyčíslil vyšetřovatel na 950 000 korun.

Zdroj: Tereza Fliegerová, mluvčí Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje

Ilustrační foto
Videa hasičů prozradí, jak se vyhnout vánočním malérům