Právě s tím souvisel nečekaný zásah, do kterého se pustili dva aktuálně nejvýše postavení členové týmu. Velitelé sektoru, v době střídání hned dva – prozatím končící i nově nastupující – se ráno v Hřensku účastnili porady hlavního štábu zásahu. Když se vraceli zpět na základnu v Mezní Louce, asi kilometr od Hřenska si všimli, že nalevo od silnice vyšlehly v lese plameny.

Zdroj: Youtube

Okamžitě zastavili, prostřednictvím vysílačky přivolali pomoc – a než na místo dorazila nejbližší volná cisterna, snažili se sami dělat, co byl v jejich silách, aby zabránili rozšíření ohně: přibrzdit jeho postup pomocí větví. I tak se během chvilky požár rozhořel rozhořel na ploše několika desítek metrů čtverečních; plameny zdolali až hasiči, kteří si přivezli vodu.

Už pro čtvrtek byla příznačná větší spolupráce se sousedními sektory. S tím souvisela i stavba, již se středočeským hasičům podařilo dokončit 4. srpna večer. Sestavili dvě mobilní nádrže, z nichž každá má kapacitu dvacet tisíc litrů. Určeny jsou k doplňování vody na sousedním sektoru poblíž Pravčické brány a hranice s Německem, kam voda z nádrží proudí nataženým hadicovým vedením.

Zdroj: Youtube

K německé hranici se také z rozhodnutí hlavního štábu přesunula asi třetina hasičů dosud působících v sektoru pod středočeským velením. V úmorném vedru tam tyto jednotky pracovaly na místech, kde na rozlehlém požářišti zůstávala situace nejvážnější – což podle slov mluvčího pražských hasičů Martina Kavky, jenž působí přímo na místě, přetrvalo i do soboty.

Náročný skalnatý terén s úzkými soutěskami a štěrbinami skrývá řadu skrytých ohnisek hoření, jejichž vyhledávání i dohašování je velmi náročné. Stále při tom pomáhá i hašení z vrtulníků. Sobota přinesla ochlazení, nicméně komplikací je poměrně silný vítr, který hoření napomáhá.

Požár Českého Švýcarska z pohledu středočeských hasičů.
Video, foto: Středočeští hasiči se podělili o zážitky z požáru lesů u Hřenska

Redukci sil v sektoru svěřeném velení Středočechů umožnilo zlepšení situace v této části požářiště. Za Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje o tom informoval Ladislav Holomčík. Připomněl, že sektor je dále rozčleněn do úseků – přičemž zejména na třetím z nich mají hasební práce blízko k závěrečné likvidaci požáru. Není však možné ji uspěchat.

„Valná většina z 230 profesionálních a dobrovolných hasičů od rána projížděla nebo procházela terén a prolévala místa, kde termokamery ukázaly zvýšenou teplotu. Zvláště pěší průzkum s ženijním nářadím a individuálními hasebními prostředky v lokalitách, do kterých se nedostanou ani čtyřkolky, byl při teplotách nad třicet stupňů hodně vyčerpávající,“ shrnul Holomčík páteční dění v úseku svěřeném Středočechům. Hasiči se tak podobně jako ve čtvrtek častěji střídali, aby se občerstvili a předešli přehřátí organismu nebo jiným zdravotním komplikacím.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.