Obrovská detonace se ozvala v bytovém patrovém domě s podkrovím v Kladenské ulici v Buštěhradu naproti obchodnímu centru Racek.

Mluvčí

Jak řekl mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík, exploze a následný požár v domě způsobil výbuch plynu v bytě v přízemí.

Na místě zasahovali hasiči z Kladna, Hřebče, Zákolan, Brandýska.

Po příjezdu záchranářů byli v domě dva zranění lidé. Asi pětatřicetiletý obyvatel bytu v přízemí odkud se ozvala ohlušujícíc rána, vyběhl hořící na chodbu. Soused shora ho mezi prvními pomáhal hasit.

Soused z prvního patra

"Seděl jsem u televize a najednou se nadzvedla podlaha a všude byl dým. Bylo to asi jako když přichází zemětření. Vyběhl jsem ven, skočil do bot, vletěl vedle do pokoje a otevřel dveře na chodbu. Tam se svítilo a zespoda šel dým. Vrátil jsem se do bytu pro mámu a pro našeho pejska a táhl je oba ven.

Soused z přízemí, kde to bouchlo vylezl ze dveří a hořel, tak jsem mu hasil rameno," řekl obyvatel bytového domu Stanislav Klimeš. "Doteď pořádně nevím, co se vlastně stalo.

Byl to mžik. Všechno se vám na hrudníku sevře. Nejsme zvyklí na takové situace," řekl krátce po události šokovaný muž. Bez veškerých osobních věcí a jen s tím co měl v kapsách, se odebral nocovat ke kamarádovi. Jeho matka zůstala spát u sousedky. 

Všude spoušť

Podobně na tom bylo i dalších zhruba osm lidí, kteří museli vyhledat náhradní nocleh. Do domu nikdo v době po požáru nesměl vstoupit a všichni čekali na příjezd statika. Nejen vytrhané okenní rámy a rozbité sklo povalující se všude kolem na ulici, ale i sutiny zdiva, které tlakovou vlnu nevydrželo. Tak žalostný pohled byl na místo události.

V některých částech domu se zbortily podle vyšetřovatele příčin požárů Jiřího Pospíšila dokonce i zděné příčky. Velké štěstí měla například mladá maminka s dítětem. V době před půlnocí už spali. Po výbuchu plynu vyběhla i ratolestí ven. Když se do pokoje po chvilce vrátila, její postel už byla celá zasypaná cihlami.

Starostka

Na místo byla neprodleně po půlnoci přivolána i starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková, která s ostatními dobrovolníky a pracoivníky města pomáhala lidem zajistit narychlo náhradní ubytování. Azyl našli obyvatelé z poškozeného domu hned v sousedství v městské budově Kulturního centra přímo v prostoru Rodinného centra Pelíšek.

"Dobrovolníci navozili postiženým lidem matrace do sálu. Tuto pomoc využili asi jen čtyři nájemníci, ostatní šli bydlet k příbuzným nebo sousedům. Všem potřebným poskytneme základní pomoc, včetně občerstvení. Nikdo ale v tuto chvíli netuší, kdy statik povolí návrat obyvatel domů," řekla starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková.

Stejně jako starostka, nevěděli ještě kolem druhé hodiny ranní ani vyšetřovatelé, proč k výbuchu v domě vůbec došlo.

Velitel zásahu

"Vše ukáže až vyšetřování. O příčině výbuchu zatím nic podrobnějšího nevíme. Dopoledne budeme jistě vědět více. Nyní je důležité, aby statik posoudil stav konstrukcí domu, které byly narušeny tlakovou vlnou," řekl kolem druhé hodiny v noci v pátek 26. června velitel zásahu Martin Vondra.

Muž odnaproti

Muž z domu odnaproti, stejně jako žena, potvrdili, že rána to byla obrovská. Byli jsme v pokoji, byla to ohlušující exploze. Úplně se nám zatřásla všechna okna. Netušili jsme, co se stalo a vyběhli ven z domu. Naproti už hořelo. Bylo to něco hrozného.

Ti zranění a ostatní lidé bez střechy nad hlavou. Doufejme, že dům bude v pořádku a budou se všichni moci brzy vrátit do svých bytů," řekl jeden z přihlížejících.

Pátek dopoledne:

Jak doplnil v pátek dopoledne mluvčí hasičů Ladislav Holomčík, nebezpečí zřícení bytového domu nehrozí. "Lidé si mohou v doprovodu dojít pro své nejnutnější věci. Hasiči uklidili nahrubo ulici, starostka dále zajistila technické služby na pořádný úklid kvůli zprovoznění ulice. Místo výbuchu bylo předáno kriminalistům, kteří zajistili ostrahu objektu," sdělil Holomčík.

Vyšetřování události pokračuje i nadále.

"V současné době bylo policejním šetřením zjištěno, že příčinou výbuchu plynu byla technická závada. Škoda byla vyčíslena na několik set tisíc korun. Řekla kladenská policejní mluvčí Jana Šteinerová

Jak doplnil mluvčí hasičů Ladislav Holomčík, škody jsou odhadovány až na 800 tisíc korun.