Že je situace kritická, hasiči věděli od samého počátku, plyne ze slov jejich mluvčího Jaroslava Gabriela. „Oznamovatel uvedl, že na místě jsou kouřem nadýchaní zachránci ženy, která zůstala uvnitř a nereagovala na volání,“ konstatoval. A přesto, že dělali, co mohli, se svědkům ženu v hořícím objektu najít nepodařilo.

Telefonát na tísňovou linku, který přišel v 16.37, odstartoval rozsáhlý zásah, k němuž se postupně sjely čtyři desítky hasičů s technikou ze stanic profesionálů i zbrojnic dobrovolných hasičů, při němž byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Když k ohni dorazila první cisterna – jízdu zvládla za šest minut – velitel zásahu upřesnil, že dvoupodlažní chata o rozměrech 8x5 metrů je celá zakouřená – a z její části šlehají plameny.

Třebaže nestabilní konstrukce stropů, které již oheň stačil poškodit, představovaly ohrožení, hasiči vybavení dýchací technikou se ihned vydali ženu hledat. Další kolegové současně pomocí čtyř vodních proudů krotili plameny šířící se pod střechou.

Brzy však vyšla najevo smutná pravda. „Hledaná žena byla nalezena v druhém nadzemním podlaží a v nosítkách předána zdravotnické záchranné službě. Přes maximální nasazení všech zúčastněných lékař konstatoval úmrtí,“ uvedl Gabriel. Připomněl, že velitel zásahu povolal na místo i kolegy vyškolené k poskytování prvotní psychické podpory v rámci posttraumatické péče.

Po šesté večer, kdy se požár podařilo lokalizovat, došlo vedle dohašování také na odvětrávání objektu pomocí přetlakové ventilace, jeho částečné rozebírání za pomoci řetězové pily a na kontrolu termokamerou. Po dalších dvou hodinách bylo možno počet zasahujících jednotek omezit, nicméně hasiči na místě zůstávali až do půlnoci. Ocenili proto pomoc starostky obce, která pro ně zajistila pití i jídlo.

Okolnosti vzniku požáru zůstávají předmětem šetření, na kterém specialisté hasičů spolupracují s policií. Vyšetřovatelé místo zkoumají i během soboty.

Ilustrační foto
Počet obětí chřipky se v kraji zvýšil na osm

 

Ilustrační foto
Hasiči se zas a zas měnili ve výtaháře