Aktivní Rozjezd

Šimon Mandlík

Je sobota, 13. dubna,  slabé tři hodinky po obědě a já otevírám dveře kulturního domu na Sítné. Uvnitř mě čeká milé překvapení. A nejedno. Projekt „Active Citizans", který již více než půl roku běží na gymnáziu za mostem, totiž přinesl první ovoce.

O co tedy vlastně jde?
„Rozjezd" , tento trefný název, který akci přiřadili studenti, měl určitá poslání. Hlavně měl sloužit jako odrazový můstek směrem k dalším akcím. Tato akce měla být prvním zátěžovým testem pro studenty zapojené do projektu. Obstáli?

Do kapsy hluboko
Při procházení vestibulu by si nejen puntíčkářský pozorovatel všiml výzdoby zdí. Zde jsou na plakátcích, plakátech, stojáncích i letácích zobrazeni sponzoři akce. A že jich je! Zapojily se například Sportovní areály města Kladna (SAMK), místní lanové centrum SAMBAR nebo zdravotní pojišťvona VZP. Celá akce měla být realizována jen s minimálním příspěvkem od města a primátora. A kdo nepřispíval finančně, pomáhal jinak - zajištěním cen do tomboly, zapůjčením kostýmů nebo třeba profesionálním nalíčením účinkujících. Tak byl projekt materiálně zajištěn a byl čas vrhnout se do dalších příprav.

Pozveme Kluse, nebo rovnou Bílou
Hlavním „lákadlem" večera mělo být hudební vystoupení hlavní hvězdy večera. Nad tím, kdo to bude, visel dlouho otazník. Objevily se i takové návrhy, jako pozvat nejznámější aktéry současné české hudební scény, na které jsem se, už od prvního pohledu, díval s malou dávkou skepse a větší nadhledu. Ale kdo nezkouší, ničeho nedosáhne, a tak jsem s napětím pozoroval, jak to celé dopadne. Bohužel, dneska ani Tomáš Klus zadarmo nehrabe, a tak byl jako hlavní hvězda večera uveden Jan Bendig, účastník Československé Superstar.

Tombola
Už při vstupu do budovy dostal každý účastník los, který mohl použít při pozdějším slosování. Ceny byly opravdu rozmanité a zajímavé a při pohledu na pult, kde byly vystaveny, by nejeden konstatoval, že si vybere opravdu každý. Vstupné bylo dobrovolné a veškeré vybrané peníze měly mířit do dalších projektů.

Co se dělo na pódiu
Celým dnem paralelně procházely dva programy, jeden na malém sále (ten byl zacílen více na dětské náštěvníky, a tak byla  kromě jiného naplánována i návštěva klauna) a jeden na velkém sále. Zde byl program opravdu nabitý, a tak za necelé tři hodinky bylo na pódiu k vidění několik hudebních vystoupení studentů gymnázia, parkúrová show, koncert mužského pěveckého sboru, několik módních přehlídek, karate i talkshow s hokejistou Janem Eberlem a atletkou Eliškou Klučinovou. Celým odpolednem provázel  Honza Lukavský z Rádia Relax, který svým nekonečným skandováním „Rozjezd!" uvolňoval atmosféru.

Hlavním vystoupením program zdaleka nekončil
Po vystoupení slibovaného Jana Bendiga akce zdaleka nekončila. Na řadu přišlo losování výherců v již zmíněné tombole a večerní vystoupení kapel Wet Night a The First Choyce, které uzavřely den.

Výkvětíci v Bruggách

Karolina Procházková

Kde jsou Bruggy? Kdo to jsou Výkvětíci? Ne každý ví,  že Bruggy jsou krásným hanzovnim městem v Belgii se spoustou kanálů,krámků s čokoládou a krajkami. Zato Výkvětíci jsou studenti kladenského Gymnázia, kteří se vydali na cesty objevovat svět. Dne 9.března se Výkvětíci po podrobné společné prohlídce města rozdělili a na vlastní nebezpečí prohledali pohádkové Bruggy.

Po detailni zkoušce místní kuchyně (a musíme všichni uznat, že ji shledáváme více než uspokojivou) jsme objevili nepřeberné množství muzeí (jak zajímavých, tak nudných), ulici, která byla obsazeno pouze čokoládovnami, mírumilovné parky s narcisy vybízející k odpočinku a pro milovníky extrémních sportů věž s 366 schody, které jsou nejen úzké, ale i kluzké a příkré.

Zkratka jsme byli z Brugg nadšení a na vrch nejen, že se z Výkvětíků nikdo neztratil ani nezabloudil (maximálně jsme na to nepřišli), ale taky se hojně konverzovalo jak v angličtině tak němčině a francouzštině (jazykáři z nás určitě mají radost).

Celkově se Výkvětíci vyznamenali výbornou nejen znalostmi, inteligencí a schopností rychle najít záchod, ale i svou pohotovostí a orientací v neznámém prostoru.

Zatím co jeden z Výkvětíků tohle píše, ubýhá třetí den výletu. Držte nám palce ať se nás z 30 vrátí alespoň 27, protože ztráty do 10% jsou zanedbatelné.