Tyto potraviny obsahují totiž vitamin K, který podle vědecké studie, o níž informoval v těchto dnech deník The Guardian, pomáhá při nákaze koronavirem.

Deprese. Ilustrační foto
Koronavirus a psychika: Nařízenou karanténu snášeli hůře mladí lidé

Jak ve studii tvrdí nizozemští vědci, pacienti, kteří zemřeli nebo se ocitli na jednotce intenzivní péče, měli nedostatek vitaminu K, který se nachází například ve špenátu, vejcích či v tvrdých a modrých sýrech.

Domnívají se, že změna jídelníčku by mohla přispět v boji proti onemocnění.

Klíčový pro produkci proteinů

Studie se zaměřila se na pacienty z nemocnice Canisius Wilhelmina ve městě Nijmegen. Na projektu spolupracuje i Ústav kardiovaskulárního výzkumu v Maastrichtu. Vědci studovali během 134 pacientů hospitalizovaných s covid-19 mezi 12. březnem a 11. dubnem, a také skupinu 184 zdravých lidí stejného věkového složení.

Červené krvinky, ilustrační foto
Přelom ve vědě. Byly vytvořeny umělé červené krvinky, mohou být i dálkově řízené

Uvedli, že covid-19 způsobuje krevní sraženiny a vede k degradaci elastických vláken v plicích. Vitamin K, který se nachází v jídle a absorbuje se v trávicím traktu, je klíčový pro produkci proteinů potřebných pro regulaci srážlivosti a ochranu proti plicním chorobám.

Vedle již zmíněných sýrů či borůvek obsahuje mnoho vitamínu K i japonské jídlo natto. V oblastech Japonska, kde je tento pokrm populární, nedošlo údajně k žádným úmrtím na covid-19.