Akce má opravdu dlouhou tradici. Vánoční a rovněž velikonoční trhy na chodbách i v zasedacích místnostech prvního patra úřadu začaly v éře historicky prvního hejtmana Středočeského kraje Petra Bendla (ODS) – a pokračovaly i za všech jeho nástupců. Posláním je nejen nabídnout úředníkům (stejně jako návštěvníkům „zvenku“) příležitost k pořízení originálních dekorací pro sváteční výzdobu, cukroví či dalších chutných produktů, ale také přiblížit práci s obyvateli domovů, které pracují jako příspěvkové organizace kraje.

Rozhlasový vysílač. Ilustrační foto.
Digitální vysílání rozhlasu se rozšířilo u Prahy i na Rakovnicku

V neposlední řadě je i příležitostí k setkání sociálních pracovníků z různých domovů po celých středních Čechách – a ne vždy přijíždějí jen ženy. Mohou si nejen vyměnit zkušenosti, ale také obhlédnout výtvory, které vyrábějí jinde – a získat tak třeba i novou inspiraci pro vlastní aktivizační programy. Tradičně převažuje produkce penzistů z domovů seniorů – a ukazuje nesmírnou šikovnost jejich obyvatel třeba při lepení, navlékání korálků, šití, háčkování, dekorační práci s tavnou pistolí, ale například i při výrobě svíček, přírodního mýdla nebo keramiky; jak ozdobné, tak užitkové.

Krajský úřad připomněl i další dopad: „Pro klienty chráněných dílen a domovů pro seniory je tato prodejní výstava velkým svátkem, na který se připravují dlouho dopředu. Dělá jim radost, když se jejich výrobky líbí a je o ně zájem, protože si připadají užitečnější.“

Několik klientů každoročně dorazí i přímo na hejtmanství jako prodejci.