Kverulant podal trestní oznámení pro podvod,“ uvedl. S upřesněním, co se v dokumentu píše: aktivisté dospěli k závěru, že kancelář v Rakovníku si Bendl pronajímá fiktivně – a peníze, které na kanceláře zákonodárců v jejich volebních obvodech poskytuje Poslanecká sněmovna, jsou tudíž z peněz daňových poplatníků vypláceny neoprávněně.

Jak daleko mohlo toto prověřování zatím dospět, Deník nezjistil. „Nic takového nemáme evidováno,“ odpověděla k dotazu na trestní oznámení mluvčí středočeské policie Barbora Schneeweissová. Věc prověřovala u různých složek – a nepodařilo se jí zjistit, že by takováto věc byla řešena. Nic neví ani rakovnická policie – přitom právě jí by podle místní příslušnosti měla být záležitost předána k řešení, ať už by trestní oznámení bylo podáno kdekoli. To se zatím nestalo.

Ilustrační foto.
Kdo chce vést vaši obec na Rakovnicku? Přinášíme kandidátky pro komunální volby

Kverulant odkazuje na smlouvu o nájmu z loňského roku, jíž rakovnický advokát a politik (radní města za ODS) Jiří Černý, který zde současně působí jako Bendlův poslanecký asistent, přenechává pro potřeby poslanecké kanceláře nebytové prostory v domě na adrese Vysoká 92. Ta je známá jako sídlo advokátních kanceláří (ale i působiště restaurace). Cena za prostor o výměře 100 metrů čtverečních podle smlouvy, kterou ředitel Razima zveřejnil na webu, dosahuje 21 200 Kč měsíčně.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.

Když se vydal přímo na místo, našel na domě tři cedule ohlašující advokátní kanceláře – a čtvrtou upozorňující na Bendlovu poslaneckou kancelář. Uvnitř však objevil jen dvoje označené dveře. „V prvním patře zavřené dveře označené JUDr. Petr Hošek – a naproti nim pak dveře do kanceláře označené jako JUDr. Michal Špirk a JUDr. Jiří Černý,“ upřesnil. S tím, že na tyto dveře zaklepal, vstoupil – a po chvíli volání se objevil muž středního věku. Kde je kancelář poslance Bendla, se od něj prý nedozvěděl: jen to, že je advokát a žádné informace sdělovat nebude.

Svou pravdu prokazuje každý sám

Když Deník telefonicky kontaktoval Černého, advokát ujistil, že poslanecká kancelář v domě skutečně je. Připomněl nicméně, že není důvod, aby on cokoli ukazoval: prokázat pravdivost svých slov musí vždy ten, kdo něco tvrdí – v tomto případě ředitel Kverulanta. A jeho sdělení advokát chápe tak, že je to něco podobného, „jako kdybych já tvrdil, že včera na Aljašce pršelo“: asi také každý nebude bezhlavě věřit. Trvá na tom, že aby prokázal pravdivost svých slov, je na tom, kdo je vyřkl. „Nemůžu přece přijít k soudu, říct, že Holakovský mi dluží milion, a chtít po něm, ať vám nařídí, abyste mi ty peníze zaplatil. Tedy můžu – ale musel bych to dokázat nebo navrhnout důkazy. Tak to prostě chodí. Není přece možné, aby někdo tvrdil, že nad námi není nebe – a pokud si myslíte něco jiného, tak to dokažte vy,“ uvedl Černý k dohadování o existenci poslanecké kanceláře.

Miloš Balák - Ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák na snímku pořízeném 26. června 2019 v Lánské oboře na Kladensku.
Soud se šéfem Lesní správy Lány: Balákovi uložil peněžitý trest

K trestnímu oznámení Deníku řekl, že to může podat kdokoli kdykoli a na kohokoli. „Pokud je to ale lež, vystavuje se trestnímu stíhání pro křivé obvinění,“ upozornil. S dodatkem, že na internetu lze najít, že podnětů tohoto typu vůči řediteli Kverulanta směřovalo již více.

Standardní kontakt je elektronický

Ke své spolupráci s Bendlem Černý sdělil, že je profesí advokát – ale rovněž „na zkrácený úvazek“ oficiálně vykonává funkci regionálního asistenta poslance. „Nejsem asistent poslanecký, ale regionální,“ zdůraznil. S tím, že jako právník se věnuje i věcem, které souvisejí obecně s poslaneckou prací. Předkládat „svodku pracovního dne“ nemá potřebu – avšak řekl, že pro poslance Bendla nejen řeší regionální záležitosti (jako příklad zmínil pomoc s řešením problému týkajícího se restitucí), ale také jakožto právník připravuje rozbory a stanoviska k obecným tématům a konzultuje řadu věcí týkajících se práce v Poslanecké sněmovně. Při řešení konkrétních záležitostí, s nimiž přicházejí občané, to prý funguje tak, že on odvádí výrazný díl práce. „Shromažďuji podklady – a pan poslanec pak lidem sdělí, co jsme zjistili,“ konstatoval advokát.

Hovořit poslancem Bendlem se Deníku nepodařilo a zaslaný e-mail zůstal bez odezvy. Příležitost domluvit si schůzku přímo v rakovnické kanceláři se tak nenaskytla. Ani asistent Černý s ním podle vlastních slov není v osobním kontaktu každodenně – přičemž v té souvislosti připomněl, že kvůli obstrukcím opozice nyní poslanci občas ve sněmovně tráví i noci. Podle Černého to tedy není tak, že by se jako asistent vídal se svým poslancem „každé ráno osobně“. „Komunikujeme telefonem a e-mailem,“ uvedl s tím, že tyhle možnosti jsou v 21. století standardní.

Poslanecká kancelář v Rakovníku podle smlouvy
- Pronajímatel přenechává nájemci do užívání sto metrů čtverečních včetně sociálního příslušenství
- Cena činí 15 tisíc korun měsíčně plus paušální náhrada služeb (úklid, dodávky tepla, vody, odvoz odpadu) ve výši 1000 Kč za měsíc; celková suma však dosahuje 21 200 Kč měsíčně – ještě se připočítává 5200 Kč za užívání vybavení
- Vybavením nebytových prostor pronajímaným nájemci je: knihovna, komoda na spisy, prosklená skříň, konferenční stolek s radiopřijímačem a reprosoustavou, kancelářský stůl, stůl jednací plus pět židlí, sedací souprava (druhý konferenční stolek, sedací souprava, dvě křesla, rozkládací dvousedačka), skříň s policemi, počítačový stolek a lednice