Ženy, jejichž dobrovolná práce ve veřejných knihovnách může být příkladem pro ostatní knihovníky působící v často i malých obcích, obdržely nejen diplom a samolepku s logem Středočeský Kramerius (jíž mohou označit knihovnu, kde působí), ale i finanční odměnu. „Ty nejlepší knihovny nejsou pouze tradičními půjčovnami knih, ale stávají se kulturními středisky rozvíjejícími komunitní život v obci,“ pochválil středočeský radní pro oblast kultury a památkové péče Karel Horčička (ČSSD).

Předseda výboru krajského zastupitelstva pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Zdeněk Štefek (KSČM), který při středečním předávání ocenění nechyběl, zdůraznil, že jde o příležitost poděkovat za jejich práci nejen oceněným knihovnicím, ale i ostatním dobrovolným pracovníkům knihoven. „Na obětavé činnosti, mnohdy trvající i řadu desetiletí, totiž stojí společně s podporou obce úspěch malých knihoven,“ konstatoval.

Vedení SIC přebírá Vilém Růžička
Středočeské inovační centrum má nového šéfa

Ve středočeských obcích a malých městech funguje přes sedm stovek neprofesionálních veřejných knihoven – a leckde se z nich stala skutečná kulturní centra. Metodicky je vedou Středočeská vědecká knihovna v Kladně a městské knihovny v Benešově, Kutné Hoře, Mladé Boleslavi a Příbrami. Právě jejich týmy překládají návrhy na udělení ocenění Středočeský Kramerius. Pak je ještě schvalují členové krajského výboru pro kulturu – a rovněž středočeští radní.

Oceněné knihovnice
Titul Středočeský Kramerius 2018 získaly:
- Marie Vrbová z Ratměřic (region Benešov)
- Zuzana Brychtová Horecká společně s Barborou Černohorskou ze Statenic (region Kladno)
- Anna Holubová z Bohdanče u Zbraslavic (region Kutná Hora)
- Jana Kuncířová z Byšic (region Mladá Boleslav)
- Dana Schovánková ze Bzové (region Příbram)
Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Ilustrační snímek.
Řidiči ve středních Čechách bourají více než loni