STŘEDA

16:10

Lidem, kteří byli postiženi povodní, umožňuje zákon o pomoci v hmotné nouzi poskytnout mimořádnou okamžitou pomoc, a to pro několik situací. První je poskytnutí peněžité dávky jako rychlé pomoci k zabezpečení základních životních potřeb občanů, kteří byli postiženi vážnou mimořádnou událostí, mezi které patří i povodeň. Výše pomoci pro tuto situaci se stanovuje s přihlédnutím k majetkovým poměrům a příjmům daného občana nebo společně posuzovaných lidí. Může být až do výše patnáctinásobku životního minima jednotlivce, tedy až 51 150 Kč.

15:40

Řevničtí záchranáři z Trans Hospital pomáhají v obci Křešice u Litoměřic s evakuací obyvatel postižených ničivou povodní. Ve spolupráci s místními dobrovolnými a profesionálními hasiči bylo nasazeno obojživelné Volvo BV 202 na pomoc obyvatelům obce a okolí.V těchto extrémních podmínkách se obojživelník předvedl jako nepostradatelný pomocník při podobných katastrofách.

15:09

Starosta města Králův Dvůr Petr Vychodil a ministr zemědělství Petr Bendl pořádají setkání se starosty povodnípostižených obcí v povodí Litavky a dolníBerounky, které se koná ve čtvrtek na Městském úřadě v Králově Dvoře.

15:01

Krátce po poledni byla čistírna odpadních vod v Berouně uvedena zpět do plného provozu. Čistírna samotná nakonec zaplavena povodní nebyla. V pondělí večer však byly z bezpečnostních důvodů odmontovány motory z většiny strojů a před povodní se odklidila i veškerá automatika. Vše bylo včera a dnes namontováno zpět a s poklesem hladiny v řece k úrovni 3. stupně povodňové aktivity bylo možno zahájit čerpání odpadní vody na čistírnu.

14:47

V Karlštejně začali s čištěním komunikací a parkoviště. Plochy, ze kterých odstranili bahno, teď čistí vodou

14:30

Obce dostaly nabídku volných sil a prostředků. Seznam, který byl zaslán do Králova Dvora obsahuje nabídku pomoci dobrovolníků, lékařů, techniky a různých potřebných materiállů od  lidí, organizací a soukromníků.

14:14

Kraj již zřídil pracovní skupinu pro vyčíslení škod a zajištění finanční pomoci při likvidaci škod, která bude koordinovat požadavky obcí o pomoc právě při likvidaci škod. Zřízena pro tento účel byla i bezplatná telefonní linka s číslem 800 710 710.

13.39

Zatopený bazén, strojovna, kuchyně i šatna. To je stručný seznam škod, které voda napáchala v budově berounské obchodní akademie a pedagogické školy. Zřizovatelem školy je Středočeský kraj. Jak včera uvedl hejtman Středočeského kraje Josef Řihák, jde o krajský majetek a o ten se samozřejmě kraj postará.

13: 25

V Srbsku je opět průjezdná lávka přes řeku Berounku. Ta byla zavřená od pondělí.

13.15

Voda ze zatopeného parkoviště v Karlštejně ustupuje velmi pomalu. Obec začne kolem druhé hodiny s jeho úklidem. Bahno odstraní z míst, ze kterých už voda zmizela.

13.10

Otročiněvsi už lidem z vodovodních kohoutků teče opět voda. Prozatím je jen užitková, protože obsahuje velký podíl chloru. Pitnou vodu mají nyní k dispozici v cisterně na návsi. Problémy s vodou mají v této obci na svědomí stromy, které spadly na potrubní rozvody a poničily je.

12:59

Někteří lidé stále ještě nemohou domů. Například prodavačka z berounské masny je myšlenkami stále doma v Hlásné Třebani. "Právě jsme dokončili dům, teď máme všechno pod vodou. Vůbec se nemohu soustředit," přiznává mladá žena. 

12:27

Pracovníci technických služeb Beroun začali s úklidem autobusového nádraží, dětského hřiště, in-line dráhy, parkoviště a dalších zatopených lokalit. "Je potřeba začít s úklidem hned, jak voda opadne. Jinak bahno naschne a pak to půjde mnohem, mnohem hůř," sdělil Deníku jeden z pracovníků TS Beroun. 

12:00

V Karlštejně rozdali vytopeným lidem čistící a úklidové pomůcky. Pomohli jim při likvidaci následků pondělní povodně.

11:25

Lidé ze Suchomast zůstali ochráněni díky nové hrázi rybníka, která se obci podařila postavit před několika lety. I když se v jednu chvíli do vodního díla, které je umístěné v centru obce, hrnula velká masa vody, hráz vydržela. V minulých letech tekla voda přes silnici, byli tak vodou ohroženi domy pod rybníkem. Suchomastští i tak naplnili pytle. Měla to být ochrana před přitékající vodou z polí. Někteří obyvatelé obce si nyní musí poradit s vytopenými sklepy.

10.57

Evakuovaní senioři z berounského městského penzionu Na Parkáně se ještě nemohou vrátit do svých bytů. Jejich dočasným domovem je krajský domov důchodců, který se nachází na opačné straně Berouna. Už v sobotu večer zde našlo zázemí dvacet seniorů. „Krizová lůžka jsme umístili i do masérny. Nejen pro lidi, ale i pro nás bylo důležité, že od první chvíle pomáhali hasiči. Spolupráce s nimi byla vynikající. V krizové situaci dokázali rychle jednat i naši zaměstnanci," konstatoval ředitel Domova seniorů TGM v Berouně Ondřej Šimon. Stále platí, že o jejich návratu rozhodne povodňová komise města. 

9:43

Muzejní noc v Muzeu Českého krasu v Berouně se v pátek uskuteční. Tuto informaci nám právě potvrdil zaměstnanec muzea Patrik Pařízek. 

9.36

Plánovaný Berounský sraz vojenských vozidel povodně neohrozily. Jeho účastníci i veřejnost však musí počítat s tím, že letošní ročník se musí obejít bez brodění Berounky. Ostatní program zůstává beze změny. Akce začíná už v pátek 7. června, kdy se v lokalitě na Zdejcině sejdou všichni účastníci. Hlavním bodem sobotního programu bude orientační závod, který začíná v 9 hodin dopoledne. Program pokrčuje v neděli na letišti v Tlustici.


9:21

Z technických důvodů jsou v následujících dnech v MěÚ Beroun na Husově náměstí některé kanceláře přemístěny.

MÍSTNÍ POPLATKY – druhé patro
Číslo dveří B 317 a B314, telefon 311 654 163 a 311 654 169

POKLADNA – druhé patro u hlavního schodiště
Číslo dveří A 301, telefon 311 654 134

PODATELNA – druhé patro nad zasedací místností
Číslo dveří A 310, telefon 311 654 233

EVIDENCE OBYVATEL a CZECH POINT – dne 5. 6. uzavřeny

MATRIKA a MĚSTSTKÉ INFORMAČNÍ CENTRUM – do 7. 6. (včetně) uzavřeny


9:00

V Berouně opět zasedá krizový štáb.

8:53

Berounka sice pozvolna klesá, nadále ale v Berouně platí 3. stupeň povodňové aktivity. Dle prognóz ČHMÚ ještě v následujících hodinách platit bude! Berounka totiž klesá jen velmi pozvolna. Ve středu 5. 6. kolem 8. hodiny ranní dosahovala v Berouně 439 cm. Vodohospodáři a hasiči proto vyzývají k obezřetnosti. Půda je totiž velmi promáčená. „Nejhorší sice máme snad za sebou, je třeba být ale pořád ve střehu," uvedl velitel hasiči Tomáš Hradil. I z tohoto důvodu zatím zůstanou Na Ostrově mobilní protipovodňové ochrany i pytle s pískem. Minimálně po dobu, kdy bude platit 3. povodňový stupeň.


8:52

Kvůli povodni se v neděli 9. června neuskuteční cyklistické závody Berounský Cyklísek. Organizátoři hledají náhradní termín. Bude-li určen, budeme vás o něm informovat.


8:31

Berounský aquapark Laguna po dvou dnech dnes opět otevírá pro veřejnost.