Už minulé vedení radnice za tímto záměrem směnilo pozemky s Karlem Schwarzenbergem. Pak došlo ke změnám ve vedení města a záměr usnul, neboť se uvažovalo, že by v přilehlém zámečku mohla vzniknout univerzita. Nestalo se tak. Na konci listopadu roku 2016 pak vznikla vyhláška, která na základě stížností obyvatel zakázala vjezd do Zámecké ulice i všech přilehlých ulic kolem kostnice.

Věci ohledně řešení problémů s parkováním autobusů tak musely nabrat spád. Do popředí se tak opět dostala myšlenka parkoviště ve Vítězné ulici. Kutnohorský radní Josef Kraus v rámci pozměňovacího návrhu při schvalování rozpočtu města na rok 2017 navrhl využít vyčleněné finanční prostředky ve výši 320 tisíc na zhotovení projektové dokumentace.

Městští zastupitelé jeho návrh na prosincovém zasedání schválili. „Vznik projektové dokumentace je nezbytný pro učinění dalších kroků k finální realizaci," doplnil Kraus.

Podmínka dlouhodobého pronájmu

Myšlenku parkoviště podpořilo ještě to, že se objevil možný investor, který by se o vybudování a provoz parkoviště mohl ucházet. „V této možnosti spatřuji velkou výhodu, jelikož by investici finančně zajistil investor a to s podmínkou dlouhodobého pronájmu předmětných pozemků. Považuji ale za správné, vyhlásit na tento záměr výběrové řízení," zdůraznil.

Kolik by stála samotná stavba parkoviště, v tuto chvíli nelze odhadnout. Podle radního Krause určitě bude nutné při zadání projektové dokumentace myslet na komplexní řešení dopravní obslužnosti daného prostoru. Důvodem je i to, že zájem připojit se k realizaci stavby parkoviště projevují v současné době i majitelé nemovitostí v bezprostředním okolí.

Parkovací místa nejen pro autobusy

Josef Kraus ale nevnímá plánované parkoviště pouze jako prostor pro turistické autobusy. „Zajistilo by i množství nových parkovacích míst, které by v době odpoledního a nočního režimu mohly sloužit i k parkování nákladních automobilů i osobních automobilů z nedalekého sídliště," podotkl Kraus.

Problém s parkováním autobusů je v Sedlci značně živý a v uplynulých měsících tak hledala radnice různá řešení. Tím nejvýraznějším zřejmě byl návrh na vyhrazení autobusových stání v prostoru u katedrály Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele. Ta byla ale od samého začátku kritizovaná s ohledem na bezpečnost. Důvodem byl fakt, že turisté přechází přes zdejší frekventovanou komunikaci, často tak činí mimo přechod a může dojít k nehodě.

Čtěte také: Parkování na sídlištích v Mělníku mají vyřešit zóny