Už proto, že město nařídilo chovatelům, aby Rosův mlýn, samotu u výpadovky z Benešova na Sázavu, opustili. Mají na to zhruba tři měsíce. Do konce roku mají místo uvést do původního stavu. Tedy bez různých přístaveb, které tam členové základní organizace Českého svazu chovatelů Benešov za mnoho let užívání postavili.

„Měli jsme od města mlýn s přilehlými pozemky pronajaté za jednu korunu s tím, že za to budeme místo udržovat v provozuschopném stavu," uvedl Jiří Koblasa, zastupující jednatele Českého svazu chovatelů Benešov. To se však členům, převážně mužům s dřívějším datem narození, nedařilo. 

Přes veškerou možnou údržbu, do níž investovali zisk z pravidelných listopadových výstav zvířat, ale i z vlastní kapsy, se střecha budovy Rosova mlýna začala bortit. A s ní kvůli zatékání vody i nosné zdi starého kamenného objektu.

Statik: Zákaz vstupu

Loňská žádost chovatelů o pomoc města při opravě střechy, přes slib, vyslyšena nebyla. A tak se na radnici chovatelé před nedávnem připomněli znovu. Místo toho do mlýna dorazil statik. Ten do něj pak okamžitě zakázal vstup.

„A dostali jsme i dopis, že se máme vystěhovat," připomněl Jiří Koblasa s tím, že je to pro organizaci likvidační, ale asi nejvíc její členy mrzí, že už nemohou uspořádat ani výstavu, i když ta mí místo v jiném objektu, který je v pořádku.

Důvod k tomu je podle starosty Benešova logický. „Objekt není zkolaudovaný. A my musíme především ochránit životy a zdraví lidí," řekl Petr Hostek. „První, co by se dělo, až by na někoho spadla zeď, by byla žaloba na radnici," uvedl k tomu starosta a přiznal, že posudek statika radnici dost zaskočil.

Alternativní řešení

Následně proto město chovatelům nabídlo alternativní řešení. Své věci si mohou přestěhovat do nevyužitých Táborských kasáren. A tam si mohou uspořádat i výstavu. To je však, jak přiznal Jan Koblasa, vzhledem k věku členů organizace, nemožné.

Kromě nabídky dočasného zázemí jedná město také se Středočeským krajem, zřizovatelem benešovské střední zemědělské školy. „Hledáme možnost, zda by se chovatelé nemohli natrvalo přestěhovat do některého objektu u školního statku v Pomněnicích," připomněl Petr Hostek.

Chovatelům ale jde o zachování základny v Rosově mlýně. Už proto, že tam za desetiletí postavili řadu objektů. A dokonce tam ze Spořilova přivedli zemí i elektřinu. Objekty jsou však podle města postaveny bez povolení a souhlasu vlastníka pozemků. Proto se město, slovy starosty necítí být povinno nahrazovat jakékoliv náklady chovatelů.

Konspirační teorie

Jak pro Benešovský deník uvedl starosta Petr Hostek, město zatím nemá žádnou vizi, co s opuštěným Rosovým mlýnem bude dál. Připomněl ale, že objekt leží v zátopovém území Benešovského potoka a je proto velmi problematicky využitelný.

„Proto by bylo lepší se ho zbavit," přiznal starosta, ale ostře se ohradil proti konspiračním teoriím, že si na objekt a přilehlé pozemky dělají zálusk developeři nebo jiný movitý zájemce.

Podle Jana Koblasy nyní chovatelé žádají o pomoc i ústřední výbor Českého svazu chovatelů a budou usilovat i o to, aby se s městem domluvili na odkupu objektu a pozemků.

Čtěte také: Exotické ptactvo chce hlavně trpělivost. Chovatelé ubývají, ale nevzdávají to