„V Kutné Hoře je počet lidí bez doma více méně stále stejný," uvedla Slávka Kunášková, vedoucí služeb pro lidi bez domova z Oblastní charity Kutná Hora. Podle ní pracovníci charity klienty bez přístřeší znají i díky terénním službám, které Oblastní charita Kutná Hora nabízí.

Kromě nich mohou zejména v zimním období tito lidé využívat také služeb noclehárny, která se nachází v Trebišovské ulici. „Noclehárna má kapacitu deset lůžek, teď v zimě díky přistýlkám třináct," uvedla Slávka Kunášková s tím, že noclehárna je určena výhradně mužům a otevřena je denně od 19 do 7 hodin ráno. „Kapacitu máme naplněnou," doplnila Kunášková.

Přes den pak mohou lidé v tíživé životní situaci využívat služeb nízkoprahového centra. Tam se mohou umýt, dostanou i hygienický a potravinový servis. Služby jsou nabízeny po celý rok, nejvíce jsou však využívány právě v zimním období.

Pohyb lidí, kteří se ocitli na ulici, monitoruje i městská policie. „My jako městská policie samozřejmě víme, že je ve městě máme. Počty však nejsme schopni přesně určit, protože se s těmito lidmi setkáváme až ve chvíli, kdy porušují vyhlášku či zákon," uvedl ředitel Městské policie Kutná Hora Václav Mareček. Podle něj jsou nejčastější zásahy ze strany policie v letních měsících.

Sociální byty

Zruč nad Sázavou problém bezdomovectví na území města neřeší, respektive ho řešit nemusí. Lidé bez přístřeší tu totiž nejsou. „O žádných lidech bez přístřeší nevíme. Snažíme se situaci ve městě předcházet," uvedla Ludmila Vlková z Městského úřadu ve Zruči nad Sázavou.

Podle ní pro obyvatele města, kteří se nacházejí v krizové situaci, mají připraveny sociální byty. „Jsou to maličké byty určeny těm, kteří jsou sociálně slabí a na normální bydlení by nedosáhli, doplnila k problematice bezdomovectví ve Zruči nad Sázavou.

Ačkoliv se problém bezdomovectví města přímo nedotýká, spolupracuje město pravidelně s Oblastní charitou ve Vlašimi. Ta zorganizovala již třetí ročník Národní potravinové sbírky, který se podruhé konal také ve Zruči nad Sázavou. Díky všem všem dobrovolníkům, zaměstnancům a dárcům se podařilo vybrat přes 500 kilogramů potravin.

Ani na území města Čáslav se s problémem bezdomovectví nijak zásadně nepotýkají. Lidé bez domova by se tam doslova dali spočítat na prstech jedné ruky. „Pár případů ve městě máme, ale jedná se zhruba tak o tři lidi," uvedl starosta Čáslavi Jaromír Strnad. Případné potíže s nimi řeší ve spolupráci s městskou policií.

Dluhy a exekuce

Přímé služby však ve městě nenajdou. „Služby přímo pro lidi bez domova neposkytujeme," uvedla Pavlína Rumanová z Diakonie Českobratrské církve evangelické v Čáslavi, středisko Střední Čechy.

Podle ní ale čáslavská Diakonie poskytuje služby občanské poradny, kde je možné řešit prakticky jakoukoliv tíživou životní situaci. „Sem může přijít opravdu každý, kdo má nějaký problém. Tedy i ten, kdo se například potýká s hrozbou ztráty domova," doplnila Rumanová.

Jak dále uvedla, v poradně se poměrně často řeší s bezdomovectvím velmi úzce související oblast a tou jsou dluhy a exekuce. „Je to poměrně častý problém. I s ním se však klientům v naší poradně snažíme pomoci," uvedla Rumanová.

Služby poskytnutí přístřeší nabízí nejblíže pobočka Diakonie Českobratrské církve evangelické ve Vlašimi. Nachází se tam azylový dům pro matky s dětmi. Jde o službu pro rodiče s nezletilými dětmi, kteří se ocitli v těžké životní situaci spojené se ztrátou bydlení.

Čtěte také: Jediná noclehárna pro bezdomovce sídlí v mělnickém azylovém domě