Mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík doplnil, že říčanští dobrovolní hasiči drželi takzvanou zálohu, kdyby se stala další nešťastná událost. Říčanští profesionálové totiž byli s veškerou technikou u požáru v Doubravčicích.

„V době příjezdu první jednotky bylo zjištěno, že plameny zasáhly část střechy a celé první patro a dál se rozšiřují," dodal operační důstojník Petr Svoboda s tím, že hasiči požár nejprve lokalizovali a následně ho dostali plně pod kontrolu. K lokalizaci došlo krátce před půl jednou a o hodinu později hasiči porazili oheň zcela.

Tím však jejich práce nekončila. Museli ještě prostor zasažený požárem odvětrat a zkontrolovat skrytá ohniska pomocí termokamery. Pak byl dům podle Ladislava Holomčíka předaný majiteli.

Zraněný hasič

Při krocení plamenů se zranil jeden z hasičů. Toho na místě ošetřila zdravotnická záchranná služba a poté byl pro kontrolu odvezený do vinohradské nemocnice. „Už při příjezdu hasičů majitel uvedl, že požár vznikl po úderu blesku do domu, což následně vyšetřovatel příčin vzniku požáru potvrdil," řekl Petr Svoboda.

Předběžná škoda byla vyčíslená na dva miliony korun. „Včasným zásahem hasiči uchránili hodnoty zhruba za 1,5 milionu korun," uzavřel Petr Svoboda.

Středočeští hasiči zaznamenali v sobotu asi čtyřnásobek běžného počtu výjezdů. Nejvíce zásahů bylo evidované na Praze - východ a v okresech Mladá Boleslav a Mělník.

Čtěte také: Syn prý vyhrožoval matce zabitím, podpálil jí byt