Jinak pojedou i zastaví

Tradičně účastníci hodně jezdí vlakem. České dráhy na to reagují nejenom mimořádnou slevovou nabídkou za 169 Kč (při nákupu přímo ve vlaku s přirážkou) nazvanou Celodenní jízdenka – region Středočeský/Prčice, ale především posílením dopravy. Nejenom zvětšují kapacitu pravidelných spojů, ale na „českobudějovické“ trati vypraví i posilové vlaky, připomněl Petr Pošta z generálního ředitelství národního dopravce. Dva mimořádné spěšné vlaky budou z pražského hlavního nádraží vyjíždět do Tábora v 7.00 a v 7.55, přičemž ve středních Čechách zastaví v Benešově, Bystřici, Olbramovicích, Voticích a Střezimíři. Odpoledne zase pojedou dva mimořádné vlaky do Prahy. Z Heřmaniček vyrazí v 17.56 a v 19.56 a vystoupit lze i ve Voticích, Olbramovicích či v Benešově.

„Vybrané dopolední vlaky navíc mimořádně zastaví ve stanici Střezimíř, odpolední pak ve stanici Heřmaničky,“ upozornil Pošta na klíčová místa, kde se jinak než obvykle zachovají i pravidelné spoje. Speciální jízdní řád platný pro den pochodu nicméně zdůrazňuje červenými písmeny, že v Heřmaničkách není z bezpečnostních důvodů možný nástup cestujících s jízdním kolem do rychlíků. Cyklistům jedoucím na Prahu lze pro návrat doporučit nakládání kol na nádražích v Benešově nebo v Táboře, uvedla za organizátory pochodu Dana Horáková.

Společné cvičení složek IZS při hromadné nehodě.
Velké cvičení na Kutnohorsku zaměstnalo i týmy z Vysočiny

Bude kde parkovat?

Horáková poukazuje i na další důležitá dopravní opatření. Patří k nim uzavření silnice číslo II/121 mezi Heřmaničkami a Prčicí a v Prčici zákaz stání pro motorová vozidla platný mezi 10. a 20. hodinou. „Zájezdové autobusy mohou parkovat na silnici z Prčice do Přestavlk, osobní auta v Sedlci,“ nasměrovala řidiče na vhodná místa.

Organizátoři také upozorňují, že z cíle v Prčici budou odpoledne a večer jezdit kyvadlové autobusy do železniční stanice Heřmaničky, odkud lze pokračovat rychlíky i zastávkovými vlaky jak na Prahu, jak na České Budějovice. „Návrat do Milevska, Sedlčan a Petrovic bude zajištěn autobusy, které budou odjíždět z náměstí v Sedlci zhruba do 19.30 hod. Kromě toho je možné odjet do Sedlčan také přes Heřmaničky a Olbramovice vlakem,“ informovala Horáková.

Speciální vlakový jízdní řád platný pro den pochodu najdete ZDE

Ilustrační foto.
Jak se nadřou, když chybí pár centimetrů, ukazují hasiči na videu