Původně jsme si mysleli, že se převlékneme a začneme zvedat činky. Pochopitelně pod dohledem odborníka. Tím nám byl manažer fitka Lukáš Kverka. Jenže už samotný začátek byl poněkud jiný, než byla moje představa.

„Dobrý den, tak jdeme na to, na který stroj máme nejdříve vylézt?" ptám se Lukáše ve cvičební ústroji. „Ale kdepak, dneska se cvičit nebude," uzemní mne hned Lukáš.

'Digitální váha s madly'

„Ale já přišel cvičit, zamakat si, zapotit se, shodit špeky. Potřebuji z toho sedavého novinářského prostředí na chvíli potrápit tělo," říkám Lukášovi a naznačuji, že chci už posilovat. Jenže Lukáš nás oba vede do rohu fitka v přízemí - malá místnůstka se stolem a malý přístrojem nápadně připomínajícím digitální váhu s madly.

„Posaďte se a nejprve si vás vyzpovídám - jméno, příjmení, datum narození, výška." „To potřebujete vědět k tomu, abychom mohli zvedat železo?" ptám se nechápavě.

„Potřebuji. Tenhle přístroj, který se jmenuje InBody nám totiž změří vaše tělo a řekne nám hlavní údaje, na které se je třeba zaměřit. Vy byste nechtěl vědět, co ve vás uvnitř vězí? Z čeho se vaše tělo skládá? Vy byste chtěli třeba tři měsíce posilovat a nakonec ani nebudete vědět, z čeho vám mizí a ubývá váha?" přechází do útoku Lukáš Kverka. Přestáváme odporovat.

Diagnostika složení těla

„Jen se zujte, svlékněte si ponožky. Doufám, že jste příliš nejedli, nepili kávu a nějak výrazně po ránu nesportovali a nebyli jste v sauně?" „Vzhledem k tomu, že je osm hodin ráno, tak nic z toho jsme neabsolvovali. V břichu mi kručí, na kafe i ranní běh jsem ještě neměl myšlení. A o sauně se mi ráno vážně ani nezdá," říkám.

Pavla je na tom navlas stejně. Oba dva, nejprve Pavla, pak já, vstupujeme na přístroj, který s námi ženským hlasem komunikuje. Pobyt na přístroji trvá minutu. Možná ani ne. Pak Lukáš párkrát ťukne do počítače a každému z nás vyletí z tiskárny tři listy papíru, na kterých přístroj různými čísly popisuje, co jsme vlastně zač. Nebo spíše jak vypadáme.

Jen pro pořádek. Moje výška je 172 centimetrů a je mi 52 let. Pavla je vysoká 165 centimetrů a má na svém kontě 28 let. Já si myslím, že bych mohl shodit deset kilo. Kdekoliv, hlavně na břichu. A ty prsní svaly bych mohl zvětšit.

Lehy - sedy pořád dokola

Pavla o sobě říká, že trošku bříško by mohlo zmenšit svůj objem. Napadá mne, že ideální bude dělat jen lehy - sedy pořád dokola. Lukáš Kverka se jen usměje, ale pak se na mne přísně podívá. „Ani náhodou, takhle to nefunguje."

„Tak tady to jasně ukazuje, z čeho se vaše tělo skládá," říká Lukáš a začíná popisovat detailně jednotlivé položky na třech arších papírů. Důležitý je ten první. Tam nás přístroj dokonale rozpitval. Analýza složení těla, analýza svalů a tuků a pak také diagnóza obezity. S Pavlou jsme na tom skoro stejně.

Já mám více svalové hmoty. Jisté ovšem je, že jsme oba, podle toho přístroje, tlustí. „Nejste tlustí, tak to nesmíte brát. Jen prostě máte v sobě více tuků. Pavla o téměř devět kilo, vy dokonce o deset a půl kila," říká Lukáš.

Předsevzetí, cíle, motivace

„Takže jsem tlustej. Mám nadváhu přes deset kilo. Co mi je platné, že vody v těle mám tak akorát, stejně tak proteinů a minerálů, ale tuků je tam prostě víc," brumlám si pro sebe a napadá mne, že se mi už cvičit vlastně nechce. Nahlas ale říkám: „To mne netěší, jdeme posilovat."

Jenže Lukáš Kverka zase mění plány. „Dneska ne, já si s vámi ještě popovídám, jaké jsou vaše aktivity, co vše přes den děláte a co by bylo fajn dělat a také jaké jsou vaše časové možnosti. Jak se stravujete, a hlavně vaše předsevzetí, cíle, zda máte dostatečnou motivaci se sebou něco dělat. I když to, že jste tady, už napovídá, že ten zájem tu je."

„Rozhodně byste měli upravit jídelníček, jíst pravidelně a častěji, protože mi je jasné, že jako novináři jíte hodně chaoticky, nepravidelně a nárazově." Má pravdu. „Nojo, když na jídlo a na cvičení nebývá moc času," snažíme se chabě oponovat.

Tělo jednou samo odpoví

„To je ale chyba. Když nemáte čas na jídlo a pohyb, nemáte čas na sebe, na své tělo. A to tělo vám jednou samo odpoví, že jste ho zanedbávali. Právě InBody je první krok k lepšímu zítřku. Vy tady dostanete do ruky nějaká data a je na vás, jak si s nimi poradíte," říká manažer fitka Lukáš Kverka.

„Určitě tedy to jídlo, dodržovat pitný režim a k tomu pohyb. Pochopitelně doporučuji naše fitko. Máme tu dobře vybavenou jak aerobní, tak i silovou část. O tom i o jídle si ale popovídáme příště. A jestli chcete cvičit, můžeme si udělat exkurzi do prvního patra, kde jsou pro vás připraveny všechny „mučící" stroje," dodal.

Tak jo, jdeme za ním. Tam začíná druhý díl naší myšlenky, že se začneme pohybovat. Uvidíme za týden. To vám s Pavlou prozradíme, jak to v tom fitku na těch strojích vypadá. Určitě už budeme mít ale nějaké to kilo dole. Snad…

Čtěte také: Mistři saunéři trénují s ručníkem až dvě hodiny denně