V terénu by se sice i o „dušičkový" den měli policisté pohybovat v okolí hřbitovů a na frekventovaných místech, nicméně již ne v tak veliké míře jako právě o uplynulém víkendu, kdy policisté měli celorepublikovou akci zaměřenou na řidiče, ale také monitorovali okolí hřbitovů.

„Policisté z obvodních oddělení na silnicích budou normálně hlídkovat, stejně tak se objeví pěší hlídky na některých hřbitovech," informovala Michaela Richterová, mluvčí rakovnické policie.

Chodci by zároveň měli brát v potaz, že musí mít na sobě podle novely zákona z minulého roku alespoň jeden reflexní prvek, světlo z mobilního telefonu či ruční svítilny rozhodně nestačí. Na toto vybavení apelují i policisté z Rakovnicka a namátkou jej budou také podle mluvčí Michaely Richterové kontrolovat.

Viditelný až na 200 metrů

Podle policejních statistik jen v roce 2016 zemřelo v České republice 131 chodců kvůli tomu, že je řidiči na silnici včas neviděli. I policisté na Rakovnicku proto plánují osvětovou akci, kde chtějí chodcům vysvětlit účinnost reflexních prvků. Takto označený chodec je totiž podle BESIPu viditelný pro řidiče za soumraku či tmy až na dvě stě metrů.

Chodec oblečen do tmavého oblečení je spatřen řidičem vozidla na vzdálenost maximálně dvaceti metrů. „Osvětovou akci plánujeme s dopravními policisty ve čtvrtek desátého listopadu, a to nejen v ranních hodinách, ale i odpoledne, když se již stmívá. Kromě toho budeme rozdávat reflexní proužky," řekla Michaela Richterová.

„My používáme reflexní pásky zcela běžně, a to ještě než vůbec vešel v platnost nový zákon. Jezdím hodně na kole po silnici a bez těchto prvků bych snad ani nevyjel. Ono stačí, když v létě v podvečer prší. Myslím si, že každý normální člověk kvůli své bezpečnosti tyto prvky používá zcela běžně. Vezmu si je proto i teď při cestě na hřbitov, ačkoliv půjdeme s dětmi mimo silnici po polní cestě," řekl Radek Fiala.

Dušičkoví zloději a řidiči

Špatně viditelní chodci ovšem nejsou jediné nebezpečí. Podle policejních záznamů přibývá o „Dušičky" také krádeží nejen věnců a podobných předmětů z hrobů, ale také vykradených automobilů. Řidiči totiž ve většině případů opustí svůj vůz a cennosti nechají v autě s tím, že na parkovišti u hřbitova je rušný provoz a nikdo by si nedovolil do jejich automobilu vloupat.

To je ale mylná představa. Právě zloději na takovéto příležitosti vyčkávají, dostat se do zaparkovaného automobilu, zejména pak staršího data výroby, je podle policistů otázka několika málo minut.

Na pozoru by se měli ale mít také samotní řidiči přímo na silnicích. Zapálit svíčku vyrážejí i takzvaní „dušičkoví řidiči". Tedy řidiči, jenž přes rok najezdí hodně málo kilometrů a na další cesty se vydávají pouze o Dušičky.

Čtěte také: O Dušičkách si lidé vzpomínají své blízké a navštěvují hroby