Přestože se nakonec rozhodla v Čechách žít, zůstala věrná pravoslavné církvi, s níž samozřejmě souvisí i oslava Vánoc. V rozhovoru prozradila, nejen jak na ni zdejší atmosféra působí i to, jak se zdejší Vánoce liší od těch makedonských.

Oslava pravoslavných a křesťanských Vánoc je odlišná. Kdy tedy máte Štědrý den v Makedonii?

Na rozdíl od Čech používáme juliánský kalendář, který je o několik dnů posunutý, Vánoce slavíme až 7. ledna s tím, že tradice začínají už 5. ledna večer.

Mohla byste přiblížit průběh svátků a tradice? Přece jen, i když patříte mezi slovanské národy, objevují se u vás určité odlišnosti.

Zásadní je, že čtyřicet dnů před Vánocemi se musíme postit, což znamená, že nemůžeme jíst žádné jídlo živočišného původu - maso, mléko, sýry … Jak už jsem zmínila, s tradicemi začínáme už 5. ledna večer. Tehdy uděláme velký oheň, u kterého se sejdou všichni sousedé, společně upečeme rybu podobnou českému kaprovi, zazpíváme koledy a na zahřátí vypijeme místní pálenku. Celou organizaci má na starosti námi vybraný Svatý otec.

Je to jediná tradice, kterou dodržujete před Vánoci?

Ne ne, pokračujeme i 6. ledna. Hned ráno si malé děti namaskují obličej ze zbytků popela, oblečou se do starých šatů a jdou z jednoho domu do druhého a u každých dveří zpívají koledy. Za to od sousedů dostávají jablka, pomeranče nebo třeba cukroví. Večer je badnik, což je v podstatě postní večeře. Obvykle jíme například fazole, případně kyselé zelí s rýží. Kromě toho maminka ještě peče domácí chléb s mincí uprostřed. Kdo ji najde, bude mít štěstí celý rok. Ze stolu zbylé jídlo neuklízíme. je to pohoštění pro Boha, který podle pověsti obchází domácnosti.

Třetí den už jsou Vánoce…

Na ty se vždycky moc těšíme. Končí půst, takže na oběd pečeme vepřové maso a vše se nese ve znamení setkávání se s rodinou a přáteli. Typickým vánočním stromečkem je dub a právě při obědě dodržujeme, že na stole nesmí chybět dubová větev. Klasický stromeček je zelený a ty děti, které věří na Ježíška, pod něj dostanou velkou krabici se sladkostmi.

Na rozdíl od Čech si tedy žádné materiální dárky nedáváte. Vánoce jsou pro vás spíše časem setkání. Nicméně, v Mladé Boleslavi pracujete a všichni kolem vás teď shání dárky. Jak tuto atmosféru vnímáte?

Hodně se mi to líbí. To, že někdo někomu koupí vánoční dárek je podle mě projevem hezkého přátelského vztahu a že alespoň o svátcích lidé nejsou sobečtí, ale myslí na své blízké. I když si v Makedonii vzájemně nedáváme dárky, v Čechách je to jiné. Vaše Vánoce se mi líbí, a tak si s partou přátel dárky vyměníme.

A jak na vás působí vánoční výzdoba? V letošním roce město automobilů svítí více než v předcházejících letech.

V Makedonii jsme na světelné řetězy a další dekorace zvyklí. Na rozdíl od Čech zdobíme a osvětlujeme až na Nový rok. Letošní výzdoba Mladé Boleslavi mi přijde zajímavá a myslím si, že navozuje správnou vánoční atmosféru.

Čtěte také: Těhotná Marcela s ročním synem stráví Vánoce v azylovém domě v Berouně