Teprve v roce 2016 byly dořešeny majetkové vztahy mezi firmou J&J Investments, na jejímž pozemku se stavba začala budovat, a Středočeským krajem.

Celý proces zkomplikovaly výměny hejtmanů, změna legislativy, odchylky vůči projektu i insolvence firmy, která věž budovala. V srpnu bylo zahájeno výběrové řízení na zhotovitele dokončovacích prací a téměř před měsícem byly práce obnoveny. Rozhledna je hotová z 85 procent.

„Protože neodcházím od rozdělané práce, přihlásili jsme se i přes určitou trpkost do výběrového řízení a vyhráli," říká Petr Jacina, iniciátor výstavby rozhledny, a majitel společnosti Jap Jacina. „Do budoucna se ale do podobných projektů budu pouštět pouze za vlastní peníze," dodal.

Zabezpečení objektu

Rozhledna Čížovka bude stavebně dokončena v prosinci.Zdroj: Deník/Martin WeissDělníci aktuálně rozhlednu natírají, montují zábradlí a dokončují vstupní trakt. Některé otázky však teprve čekají na rozřešení například zabezpečení objektu stojícího mimo zástavbu.

Po zkušenostech z minulých let, kdy do rozestavěného objektu navzdory zabezpečení vstupovali nedočkaví turisté i nenechavci, se v rozhledně instalují opatření proti vandalům. V noci bude rozhledna navíc nasvícená to podtrhne její dominantní místo v krajině, ale zároveň by to mohlo odradit zloděje od nočních návštěv.

Otevření rozhledny

Zbývá poslední otázka kdy se rozhledna otevře veřejnosti? Turistická sezóna pro letošek přece jen už definitivně skončila.

„Za předpokladu, že zůstaneme na kraji, nevylučuji, že pokud to počasí a bezpečnost dovolí, zpřístupnili bychom Čížovku v rámci nějakého zkušebního režimu ještě v průběhu zimy. Na slavnostní otevření si však budeme muset počkat až na jaro a zahájení nové sezóny," řekl Karel Horčička, náměstek středočeského hejtmana a boleslavský zastupitel.

Čtěte také: Vandalové odmítli čekat, rozhlednu Čížovku si otevřeli sami