Odpůrci slučování škol a jejich rušení často na to, že s jejich budovami, pokud patří ke krajskému majetku, má někdo bůhvíjaké záměry, poukazovali už v uplynulých letech. Viděli to jasně: hlavně se jedná o baráky; ne už tolik o studenty a žáky, o obory – a snad prý ani o peníze. Přičemž výkřiky nesouhlasu byly tak hlasité, že v minulém volebním období optimalizační návrhy spadly pod stůl. V krajském zastupitelstvu se k jejich prosazení nenašla potřebná podpora.

Politici před změnami necouvli

Situace se změnila až za nynějších poměrů, kdy krajští zastupitelé schválili chystané slučování škol ve třech případech: dvou gymnázií v Příbrami, dvojice škol v Jesenici na Rakovnicku – a také přičlenění učiliště ve Středoklukách na Praze-západ k obdobné škole v Kladně. Rozhodnutí o spojení škol prošlo – byť ani tentokrát nehlasovala vládnoucí koalice jednotně a krajský radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha (STAN) se původně netajil tím, že si není jist, zda se mu kolegy podaří o prospěšnosti slučování přesvědčit. A že až podle výsledku hlasování bude chystat případné další optimalizační návrhy. Ty by se podle představ měly do roku 2024 dotknout tří desítek krajem zřizovaných škol.

S velkou pozorností se v pondělí na jednání středočeských zastupitelů setkala debata o chystaném slučování vybraných škol zřizovaných krajem. Dorazili i odpůrci – jak z řad pedagogů, tak studentů.
Slučování středočeských škol odstartovalo. Schváleny jsou první tři páry

„Chceme menší počet škol, které budou lépe vybaveny, budou lépe využívat odbornosti svých pedagogů a jejich ředitelé nebudou muset soustřeďovat hlavní pozornost na správu budov,“ shrnul Vácha své představy. S tím, že uvolněné objekty, dále už nepotřebné pro středočeské školství, budou nabídnuty jiným krajským organizacím, obcím – a případně i k prodeji. Mnohdy jde o lokality s atraktivní polohou i cennými pozemky – avšak stav budov bývá často neutěšený.

Školu střední vystřídá základní

Naznačené hodnocení platí pro nyní k vyklizení určený areál zemědělské SOŠ a SOU Stanislava Kubra ve Středoklukách: uvolní se velký komplex v blízkosti pražského letiště. Je však zanedbaný, na první pohled je vidět, že se do něj dlouhodobě neinvestovalo. Co s ním? „Vždy postupujeme tak, že nejdříve oslovíme obec, jestli nemá o prostory zájem,“ uvedl krajský radní pro oblast majetku a investic Libor Lesák (ODS).

Radní Libor Lesák na snímku druhý zleva.Radní Libor Lesák na snímku druhý zleva.Zdroj: Středočeský kraj

V tomto případě zájem je. „Rádi by zde provozovali základní školu pro Středokluky a okolní obce. To je ideální řešení. V tuto chvíli jednáme o zabezpečení objektu – a následné kroky povedeme ve spolupráci s obcí Středokluky,“ plánuje Lesák. Přikyvuje i radní Vácha: „V úvahách je druhý stupeň svazkové školy. „Opravdu tam nemám v úmyslu navářet azylanty, jak se povídá,“ zdůraznil.

Nad Střední odbornou školou a Středním odborným učiliště Stanislava Kubra ve Středoklukách se stahují mračna. Podaří se školu zachovat?
Bude to mela? Zastupitele čeká další jednání o slučování učilišť na Kladensku