Jednokolejný přejezd bez závor se stal svědkem dalšího střetu auta s motorovým vlakem v pátek časně ráno. Konkrétně kolem páté hodiny. Dvaadvacetiletá řidička Škody Octavia Combi vjela na nechráněný železniční přejezd, kde právě projížděl osobní motorový vlak ve směru od Chlumce nad Cidlinou do Městce Králové.

„Došlo ke střetu, po němž byla lehce zraněná řidička převezena do nemocnice na pozorování," řekl Marek Šmíd, vedoucí nymburských kriminalistů. Policisté na místě provedli dechové zkoušky jak 
u mladé šoférky, tak 
u strojvedoucího vlaku. 
„V obou případech byly negativní," doplnil Šmíd.

Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 140 tisíc korun, kdy 70 tisíc je odhadnutá škoda na autě, druhých 70 tisíc pak na vlaku.

Velmi pravděpodobným viníkem bude pochopitelně řidička, která měla dát vlaku na přejezdu přednost. Proč však na přejezd vjela, zatím policisté nevědí. „Příčiny nehody jsou předmětem dalšího vyšetřování," uvedl kriminalista.

Vyjádření akterů nehod

Proč tedy řidiči právě na tomto přejezdu tak často nevnímají přijíždějící motorák a vjedou na jedinou kolej? Aktéři předchozích nehod se vyjadřovali různě. Tedy ti, kteří mohli. Přejezd má už i svoji tragickou bilanci a křížek hned vedle křížení silnice a kolejí.

Jednoho z řidičů podle jeho tvrzení oslnilo slunce a 
v jeho světle přijíždějící vlak přehlédl. Jiný tvrdil, že neměl dostatečný rozhled kvůli porostu vysokých rostlin na přilehlých polích. Obojí konstatování je jistým vysvětlením, ovšem nikoliv omluvou. Jak je zřejmé, vjet na přejezd, aniž by šofér byl ujištěn, že se z jedné či druhé strany neblíží vlak, je trestuhodný hazard se životem.

A také možná námět na přemýšlení pro Správu železniční dopravní cesty, zda vzhledem k počtu nehod na tomto přejezdu nestojí za to zvážit instalaci klasických závor. I přes to, že počet projíždějících vlaků je až neuvěřitelně nízký.

Čtěte také: Počet úmrtí při nehodách na přejezdech stoupl na dvojnásobek