Kolik peněz vynaložit na to, aby byla uspokojena veškerá poptávka po místech v tamních mateřinkách? Kapacitu v současné době mají pro 256 dětí s tím, že 51 si musí počkat na štěstí při dalším zápisu. Přesto radnice zkouší kompromisy.

„Zavedli jsme předškolní třídu, kam se vejde 15 dětí. Další školáky mohou rodiče umístit do zařízení v Březině a zhruba 80 tisíc korun za rok přispíváme na přijetí dětí z našeho katastru do jiných obcí," popsal starosta Ondřej Lochman.

Aby však Mnichovo Hradiště neubíralo kapacitu v sousedních obcích, nezbývá vedení města nic jiného, než investovat. „Příští rok postavíme nový pavilon na zahradě MŠ Jaselská a zrekonstruujeme i kuchyň," řekl s tím, že mají přislíbenou dotaci ve výši 14,5 milionu korun.

Ondřej Lochman odhadl, že realizace prostor by se mohla rozběhnout už v létě a k dispozici by mohly být už od 1. října.

Mateřinky by tak navýšily kapacitu o dalších 25 dětí. Vzhledem k čilé stavbě rodinných domů ani to ale nebude stačit. Další třídu pro 25 školáků by město mohlo otevřít na podzim roku 2018, když rozšíří mateřinku v Mírové ulici. Ta bude posléze sousedit s novým domovem dětí a mládeže a jídelnou.

Dolní Bousov

Ani Dolnímu Bousovu se totožné problémy nevyhnuly. Jak ale sdělil starosta Miroslav Boček, naplněné třídy řeší už několik let. Díky dobré poloze se do města stěhuje čím dál více mladých rodin a s počtem obyvatel souvisí i počet dětí.

„V současnosti máme čtyři třídy pro 109 dětí. Kapacita je momentálně stoprocentně naplněna. Jelikož jsme minulý rok otevřeli novou třídu, převis je minimální," dodal starosta s tím, že ještě jednu místnost pro 25 dětí vybudují v prvním patře budovy naproti základní škole.

O něco lépe je na tom Bakov nad Jizerou. V lednu všechny třídy zaplní 180 dětí, což je maximální kapacita. "Paní ředitelka Dagmar Vlastová vyhověla všem žádostem, a tak v současné době žádný převis nemáme. Je to také díky přístavbě tří nových tří, které jsme realizovali v letech 2009 a 2010," připomněl starosta Radim Šimáně.

Čtěte také: Valachová uspěla. Přibudou místa ve školkách, porostou platy učitelů