Zatímco velké čističky nepoznají zhola nic, ta nejmenší zařízení by mohla přijít k újmě. Jde o čistírny sloužící jednotlivým domům, případně jejich skupinám nebo penzionům, jež obvykle pracují na mechanicko-biologickém principu.

To, že by uživatelé domovních čistíren odpadních vod neměli ani v nynější době razantních opatření k omezení šíření nového typu koronaviru a předcházení nákaze zásadně měnit své návyky a přecházet na čisticí prostředky s razantnějším účinkem, potvrdila Deníku manažerka útvaru generálního ředitele Středočeských vodáren Lenka Kozlová. Ve firmě má na starosti mimo jiné právě oblast domovních čistíren.

Psycholožka Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Eva Biedermannová.
Pomáhání druhým pomáhá, radí psycholožka hasičů

Správná funkce v ohrožení

Uživatelé malých zařízení si v dobách mimo pandemii podle Kozlové dobře uvědomují, že k tomu, aby funkci zařízení neohrozili, musí k čistění používat tradiční prostředky, známé z časů babiček či prababiček: ocet, jádrové mýdlo, kyselinu citronovou. Žádnou chemii na bázi chloru. Pokud by si nyní chtěli pomoci k pevnějšímu zdraví razantnějšími přípravky a ve větším rozsahu uplatnili při úklidu například savo, hrozí poškození technologického zařízení čistírny a to, že budou vypouštět vodu vyčištěnou nedostatečně, nebo dokonce nevyčištěnou, upozornila. „Čistírna přestane plnit svoji funkci,“ uvedla Kozlová.

Týká se to však jen malých domovních čistíren a prostředků vylitých do odpadu či do záchodu – tedy typicky po vytírání, zdůraznila. Běžné dezinfikování domácnosti s používáním prostředků na ruce, otírání počítačové klávesnice či klik u dveří neznamená sebemenší problém. Už proto, že jde o přípravky bezoplachové.

Profilový obrázek na facebookové stránce Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje.
Povinnou roušku dostalo i logo středočeských hasičů

Velká čistička nic nepozná

V případě kanalizace, na niž jsou napojeny velké bytové domy, celé čtvrtě, administrativní komplexy či průmyslové objekty, se však není čeho bát, i kdyby se na jednotně načasované a razantně provedené úklidové akci domluvilo široké okolí. Jednak se jedná o malé koncentrace, dokonce nižší, než se používá při údržbě vody v bazénech, jednak pro velké čistírny odpadních vod nejde o problém. „Potvrdil mi to i náš technolog: na technologii to nemá vliv – a ta si s tím dokáže poradit,“ uvedla Kozlová.

Přikyvuje i technolog Vodovodů a kanalizací Beroun Jan Soukup. „Vytírání? To jsou tak malé koncentrace, že to čistírna ani nepozná,“ řekl Deníku. A jiná dezinfekce se pak podle něj do odpadu ani nedostane. „Když se na ruce použije ta správná, na bázi alkoholu, ten se odpaří – a když se pak ruce myjí, už jsou suché,“ poznamenal.

Ilustrační foto.
Teď roušky šijte, pak je dostanete, vzkazuje hejtmanka Středočechům

Domovní čistírny odpadních vod
- Používají se především tam, kde nelze objekt napojit na běžnou kanalizační síť
- Moderní zařízení pracují s takovou účinností, že vyčištěnou vodu lze vsakovat do podloží, použít k zalévání trávníků či okrasných dřevin nebo vypouštět do vodního toku
- Odpadní voda je čištěna biologickým působením mikroorganismů (bakterií); často v kombinaci s mechanickými vlivy – a to zpravidla v části neprovzdušňované i provzdušňované, přičemž každá etapa má svou konkrétní funkci
- Vlastnímu vypouštění vyčištěné vody ještě předchází její oddělení od aktivovaného kalu, který je dále využíván pro proces čištění