ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

„Jsme rádi, že vedení kraje zařadilo na jednání i rozdělení grantů v rámci Programů 2020,“ připomněl v souvislosti s rozhodováním zastupitelů (jež i díky předchozímu předjednání kvůli tomu, aby se v době koronavirových opatření zasedání neprotahovalo diskusemi, bylo jednomyslné: všichni pro) Martin Kupka z opoziční ODS. „Všichni víme, že dotované subjekty čelí v této době ohromným finančním problémům – a toto je jeden ze způsobů, jak jim pomoci,“ konstatoval.

Ilustrační foto
K dotacím státu na školy může další peníze přidat kraj

Podpory budou i „na nic“

Kupka také vybídl k tomu, že je na místě uvažovat o postupu pro případ, že se chystané akce kvůli opatřením proti koronaviru neuskuteční. „Zamyslet se nad tím, jestli by se rozdělované prostředky nedaly v některých případech použít i na pokrytí již vynaložených nákladů u akcí, které vlivem koronavirové krize nemohou proběhnout,“ nabízí Kupka ke zvážení. Takové úvahy již ve vedení kraje běží – alespoň to vyplynulo ze slov hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) na páteční tiskové konferenci.

Pořadatele významných akcí, které se těší dlouhodobé podpoře kraje, hejtmanka předběžně ujistila, že kraj chystá způsoby, jak jim pomoci s úhradou „strononákladů“ – tedy výdajů vniklých i při nutnosti chystané akce zrušit. „Mohou počítat se spoluúčastí kraje,“ uvedla hejtmanka.

Ze zasedání zastupitelstva Středočeského kraje v 'koronavirovém režimu' v pondělí 20. dubna 2020.
V době koronavirové jednali zastupitelé jen necelou hodinu

Kam s nevyužitými penězi?

Ne všichni žadatelé o dotace právě kvůli změnám, jež přinesla opatření proti koronaviru, budou moci přiklepnuté částky využít tak, jak původně plánovali v době, kdy jsme si život za vyhlášeného nouzového stavu a jeho možné důsledky nedokázali ani představit. „Řada akcí neproběhne,“ poznamenal na jednání krajských zastupitelů Daniel Marek (STAN). S tím, že je žádoucí zamýšlet se nad tím, co bude s nevyužitými penězi, nyní připravenými k vyplacení na dotacích. Mohou se na ně těšit žadatelé, na které se původně nedostalo, a utrácet by byli schopni i v nynější hektické době?

Zda by mělo dojít na uspokojení žadatelů o krajské dotace, jejichž záměry se v rámci hodnocení předkládaných projektů neprosadily mezi ty nejlepší a v rámci bodového ohodnocení skončily takzvaně pod čarou, nebo uvažovat o jiném využití peněz, jež nakonec nebudou vyplaceny, však podle náměstka hejtmanky Gabriela Kovácse (ANO), který má na starosti oblast financí, nelze zatím říci. „O postupu nebylo rozhodnuto; uvidí se podle vývoje rozpočtu,“ konstatoval.

Ilustrační foto.
Přidávat zdravotníkům jako stát se krajské nemocnice nechystají

Ne na všechny se dostalo

V rámci schválení krajských dotací či návratné finanční výpomoci zastupitelstvo odsouhlasilo podpory na velmi rozmanité záměry. Nyní nastane doba podepisování veřejnoprávních smluv s příjemci těchto peněz. Ne na všechny zájemce o peníze od kraje se však dostalo. Některé z žádostí přijímaných krajským úřadem během ledna úředníci vyřadili v rámci formální kontroly; u dalších byl jako každoročně problém v nedostatečné alokaci – tedy omezeném množství peněz pro jednotlivé dotační programy.

Rozdělení čtvrtmiliardové krajské podpory

- Středočeský Fond podpory dobrovolných hasičů a složek integrovaného záchranného systému: 42 000 000 Kč
- Středočeský Fond sportu a volného času: 24 000 000 Kč
- Středočeský Fond kultury a obnovy památek: 20 000 000 Kč
- Středočeský Humanitární fond – sociální oblast: 35 000 000 Kč
- Středočeský Humanitární fond – zdravotnictví 3 314 011 Kč
- Středočeský Fond životního prostředí a zemědělství: 52 808 391 Kč
- Středočeský Fond prevence: 5 000 000 Kč
- Středočeský Fond obnovy venkova: 32 168 877 Kč
- Středočeský Fond návratných finančních zdrojů: 10 000 000 Kč

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Ilustrační foto.
Bezúročné půjčky pro živnostníky by měly být na dohled