Společné hlídky našich policistů s kolegy z Polska a ze Slovenska, které se ve městě automobilů na zkoušku objevovaly po dobu jednoho měsíce na podzim, se mají do ulic vrátit – a to dlouhodobě. Vyplývá to z memoranda o spolupráci při řešení problémů souvisejících se zaměstnáváním cizinců v průmyslových zónách, které v úterý podepsali hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) a ministr vnitra ČR Jan Hamáček (ČSSD).

Podle Hamáčkových slov se společné hlídky s policisty z Polska a Slovenska mají objevit nejen v Mladé Boleslavi, ale také v Plzni a Kvasinách. Ministerstvo zároveň chce jednat i s partnery z dalších zemí o stejném modelu spolupráce – z Evropské unie s Rumunskem a Bulharskem, mimo ni pak s Ukrajinou. Podzimní zkušenost z Mladé Boleslavi totiž ukázala, že i když policisté ze zahraničí u nás nemají žádné pravomoci, už jen jejich přítomnost a domluva v mateřštině dokáže divy – a v případě potřeby mohou krajany nejenom ukázňovat, ale také jim pomoci v nesnázích. V minulosti se tento model osvědčil i v Praze při prázdninových nájezdech severských studentů, jejichž popíjení pomáhali krotit policisté z Dánska.

Ilustrační foto.
Autobusy mládnou a snižují se. A má být líp

O tom, kdy zahraniční policisté dorazí, v jakých počtech a na jak dlouho, se ještě bude jednat. Hamáček nicméně očekává, že objevit by se měli ještě v prvním pololetí – a podle jeho představ by měli setrvat dlouhodobě, když by se na této misi mohli střídat v půlročních intervalech. Hejtmanka Jermanová navíc míní, že do budoucna by se tato forma spolupráce mohla rozšířit i na Kolín.

Memorandum dále hovoří o tom, že Středočeský kraj bude mít zástupce v expertní pracovní skupině ministerstva, která se zabývá řešením problémů spojených se zaměstnáváním cizinců v průmyslových zónách, připomněla úlohu radního pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Roberta Bezděka (ANO). Jak poznamenala, ve Středočeském kraji tak bude možné využívat informace a zkušenosti z jiných krajů – především Královéhradeckého a Plzeňského – kde jsou cizinci ve větší míře zaměstnáváni. Hejtmanka dále oceňuje, že hlas kraje bude takto slyšet i při přípravě nové legislativy. Navíc se může sjednotit postup v rámci příprav preventivních programů.

K opatřením, která Mladoboleslavsku (kde podle odhadů žije kolem 15 tisíc cizinců) mají ulevit, patří podle ministrových slov kromě společných hlídek s policisty ze zahraničí například i rozšíření kontrol policie na ubytovnách nebo další rozvoj projektu Bezpečné město. Hamáček také plánuje nastavení nových vztahů s pracovními agenturami, jež cizince zaměstnávají, aby v případě, že tito lidé přijdou o práci, měli zajištěný návrat domů a nezůstávali u nás jako bezprizorní lidé v tíživé sociální situaci – či přímo v pozici bezdomovců.

Budova magistrátu v Mladé Boleslavi.
Boleslav má konečnou verzi rozpočtu. Čekají ji velké investice
SUV ofenziva pokračuje. Škoda předvedla Kamiq.
SUV ofenziva pokračuje. Škoda předvedla Kamiq