Velká touha a přemíra času strávená v posilovně nemusí mít vždy ten správný efekt. A jak jsem brzy začal, tak mohu prý rychle skončit. Že zpočátku je dobré mít po ruce instruktora, trenéra, to je jasné, protože ten především ukáže sestavu cviků vhodnou pro daný cíl. A zároveň odstraní nejčastější chyby, které se vyskytují při cvičené. Sám jsem se o tom přesvědčil, protože stačila malá rada a hned jsem na těle poznal, že cvik provádím správně.

K tomu všemu je dobré dodržovat pitný a stravovací režim. V mém případě je to jednoduché. Jíst pravidelněji, nenechávat vše na večer, kdy často vybílím ledničku. Dopoledne spíše ovoce, které večer už by být nemělo, naopak by se měla objevit zelenina. A před spaním kus salámu také není ideál stravy. Důležitý je spánek a dostatek tekutin. Oblíbená káva či pivko po cvičení, na to bych prý měl zapomenout, tělu se s kofeinem a alkoholem hůře regeneruje.

A nyní mi schází poslední díl mých představ o tom, že moje postava bude díky cvičení štíhlejší a budu se prostě celkově cítit lépe, jediné. Regenerace. V Aquaresortu Čestlice toho nabízejí mnoho.

Důležitá regenerace

Masáže, sauny, lázně, vířivky, ale také odborné vyšetření při potížích a následná léčba. „Regenerace, tedy obnova sil, je neskutečně důležitá. Mnoho lidí si tohle vůbec neuvědomuje," řekl manažer fitka Lukáš Kverka. Každý druh regenerace má svá pozitiva. Vždy je ale dobré se poradit s odborníkem. „Třeba sauna je skvělá, ale protože dochází o odvodnění, je třeba doplňovat tekutiny, stejně jako u vířivky.

„Pro vaše sportování není důležitá masáž před výkonem, ale doporučuji ji po cvičení. Rozhodně bych ale doporučil, abyste se zaměřil na strečink, tedy protahování. Před tréninkem, po něm, ale i den po náročnějším tréninku. Jen je třeba svaly protahovat do tahu, ne do bolesti. Když skončíte náročný trénink, je dobré hned z fitka nemizet, ale vyklusat se na běžícím pásu, nebo vyjet na rotopedu. Prostě uklidnit tělo," uvedl Lukáš Kverka.

Zuzana Škoríková, manažerka Spa Aquapalace Praha.Zdroj: www.aquapalace.cz„Mnoho lidí říká, že chodí cvičit, ale na relaxaci nemá dostatek času. Je to ovšem otázka priorit. Na své tělo byste si měl udělat čas. Když sportujete, masáž a relaxace je obzvlášť důležitá. Ono to zase tak dlouho netrvá. Nakonec si ten čas stejně najdete, ale už může být docela pozdě. Bude to ve chvíli, kdy si vaše tělo samo řekne, že je přetrénované a že zanedbáváte regeneraci," upozornila manažerka Spa v čestlickém Aquaresortu Zuzana Škoríková.

Rovnost těla a duše

„Klienti si ten čas najdou, až začne tělo bolet, nebo bohužel až při zranění. V tom případě už je na spa procedury pozdě a doporučuji navštívit Balneo Medical, kde jsme s naším týmem lékařů a fyzioterapeutů připraveni i na tuhle variantu, ale řekla bych, že k ní správnou prevencí nemusí dojít," dodala. A Lukáš Kverka podotkl, že při cvičení je to stejné jako v životě. „Když dokážete najít rovnost těla a duše, je to báječné. Právě regenerace po cvičení tu rovnost nabízí a vyváženost. Tak se jí nebraňme."

V Balneo Medical, které je součastí Spa je vyšetření u lékaře bezplatné. Následně je na vás, zda využijete navrhovanou léčbu. „Jsme schopni naplánovat fyzikální terapie, elektroléčbu, laser, ultrazvuk, perličkové masáže. V naší části Balneo a Medical rehabilitace řešíme třeba bolestivé syndromy vertebrogenního původu - bolesti krční páteře a hlavy, akutní a chronické bolesti zad, výhřezy meziobratlových plotének a podobně. Zaměřujeme se na poúrazové stavy a stavy po operacích pohybového a kloubního aparátu," sdělila Škoríková.

V Aquaresortu však dominantní část patří Spa a welness s početním týmem maséru, kosmetiček, manikérek a pedikérek, kde nabízíme pestrou škálu relaxačních procedur v oblasti péče o tělo i pleť. „U vás bych zařadila po cvičení si klidně dát studenou sprchu, dojde k vasokonstrikci cév a tělo se lépe regeneruje. Jednou týdenně po tréninku bych doporučila základní celotělovou hodinovou masáž," naznačila Zuzana Škoríková.

Masáž, balneo terapie, sauna

„Na jejím začátku s vámi masér provede konzultaci o tom, jak vám může pomoci, jaké máte problémy, aby mohl přizpůsobit typ masáže podle vašich potřeb. Nabízíme relaxační aroma masáže, kde si lze vybrat z několika druhů olejů, například detoxikační nebo antistresový, ale i hloubkové sportovní masáže" vysvětlila Zuzana Škoríková s tím, že masáže ve Spa by doporučila kombinovat s balneo terapií a saunovaním.

V čestlických lázních jsou využívané hydmomasážní vany se 148 tryskami, kde je možnost výběru z mnoha programů - jako třeba anticelulitidní, relaxační a lymfatický program. Frekvence masáží a saunování je u každého jedince jiná. Nicméně Zuzana Škoríková mě odhaduje na mnohahodinové každodenní sezení u počítače a tudíž i občasné bolesti zad a šíje. „U vás bych asi doporučila jeden týden celotělovou masáž, druhý týden saunu," zmínila.

I u regenerace však platí to, co při cvičení. Všeho moc škodí. „Nedoporučuji to s masážemi a saunováním přehánět. Osobně doporučuji oddělit saunování a masáže v jiný den, ale jsou lidé, kterým to vyhovuje," poznamenala Škoríková.

Nabídka speciálních masáží

Největší zájem v dnešní době je, jak jsem předpokládal, o relaxační aroma masáže, ale i různě tělově rituály. I tak ale někteří klienti neodloží ani při masáži mobilní telefon. „Je to jejich volba, ale ten mobil tam nepatří. Vy byste se měl uvolnit a telefonování vám to nedovolí. Ale je to na vás," řekla Zuzana Škoríková.

Pro mnohé může být navození k návštěvě jen pouhé přečtení nabídky speciálních masáží. „Dotek moře je tělová procedura začínající celotělovým solným peelingem a pokračující unikátní zábalovou terapií v prohřívaném vodním lůžku. Při masáži lávovými kameny jsou využívány masérské techniky, které v kombinaci s lávovými kameny navozují hlubokou relaxaci těla a mysli a jejich harmonizaci. Tibetská medová masáž je kombinace relaxace a detoxikace s medovým zábalem," detailně začala popisovat druhy masáží Zuzana Škoríková.

„Při Čokoládové masáži jde o celotělový kávový peeling a čokoládový zábal s masáží pro maximální efekt výživy pokožky a relaxace smyslů. Populární je i Hammam - celotělová procedura probíhající v místnosti s parní saunou a vyhřívaným mramorovým stolem. Po dokonalém prohřátí a prokrvení těla provádí terapeut celotělový peeling, mýdlovou masáž a hydrataci pokožky jemným olejem. Máte tu i možnost párové procedury," dodala.

Obliba saunových ceremoniálů

Manažerka se doslova rozplývá, když se ptám na oblibu saunových ceremoniálů. „Já jsem na saunování v minulosti moc nebyla, ale téma saunování bylo nakonec i v mé diplomové práci," usmívala se. „Jako reprezentantka Slovenska v běhu na 400 metrů překážek jsem masáže využívala hodně, ale k saunování jsem přilnula až později. Momentálně mám v oblibě naše špičkové saunové ceremoniály. Tam vám najednou plyne čas úplně jinak, velice rychle a přitom velice příjemně," doplnila.

„U nás ve fitness vaše tělo nastartujeme, dáme mu pořádně zabrat. Pak mu dopřejte relaxaci a regeneraci a budete mít z pohybu radost. Stačí si jen vybrat z naší nabídky procedur," uvedla Zuzana Škoríková, která pochází ze Žiliny, pracovala na výletních zaoceánských lodích v lázeňské oblasti. Dvanáct let pracuje v oblasti Spa a nyní bezmála druhým rokem působí v čestlickém Aquaresortu jako manažerka Spa a wellness.

Čtěte také: Pravidelnost. Nepřejídat se. Nehladovět. Mít cíl. To vše může změnit naše Já