Tyto peníze by měly zaručit fungování rozmanitých sociálních služeb: azylových domů, domů „na půl cesty“, intervenčních center, stejně jako podporu samostatného bydlení, ale také sociální aktivizace pro rodiny s dětmi – a rovněž provoz sociálně terapeutické dílny či sociální rehabilitaci (ať už ve formě ambulantní, anebo terénní).

Po schválení podpory v navrhované podobně naléhavě volá středočeská radní pro oblast sociálních věcí Aneta Heřmanová (ČSSD). S tím, že pro poskytovatele sociálních služeb bude přínosem, když získají představu o financování alespoň na dva roky dopředu. Právě nejistota kolem peněz, což ztěžuje plánování rozvoje i samotných aktivit, bývá v oblasti sociálních služeb velmi častým steskem. „Díky projektu budou sociální služby lépe dostupné na celém území kraje, a to zejména osobám sociálně vyloučeným nebo těm, kterým sociální vyloučení hrozí. Naším cílem je zvýšit jejich šanci na trhu práce,“ vysvětlila Heřmanová, komu a jak mají navrhované stamiliony přinést největší užitek.

Celní pošta v Praze 5.
Celní pošta kvůli dárkům nabídne dvě prodloužená odpoledne

V období 2020 – 2021 by na vybrané druhy sociálních služeb měl kraj rozdělit 97 žadatelům o příspěvek celkem 461 990 300 korun; z toho v příštím roce téměř 220 milionů korun. Podle Heřmanové by se podpory měly dočkat i dvě organizace, jejichž tým se dopustil chyby a nestihl podat žádost včas; nyní oba poskytovatelé služeb žádají kraj o prominutí pozdního termínu. Heřmanová doporučuje vyhovět – s tím, že v rámci dotačního programu poskytnutím peněz „nedojde k porušení nediskriminačního přístupu“. A je také třeba vidět, že poskytnutím dotace i opozdilcům kraj získá záruku fungování služeb, které jsou nanejvýš potřebné. „Jedná se o azylové domy, kdy jsou cílovou skupinou osoby bez přístřeší a matky samoživitelky, a o centrum pro neslyšící a nedoslýchavé,“ upřesnila radní.

Pokud 25. listopadu kývnou středočeští zastupitelé, z rozpočtu kraje by se mělo hradit jen pět procent z celkové částky rozdělované na dotacích. Deset procent má dodat státní rozpočet – a zbývajících 85 procent má být získáno od Evropské unie – z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Statisíce za nic, tvrdí kritik správy silnic. Co na to zastupitelé?