Každodenně, po sedm dnů v týdnu, a to vždy mezi sedmou a devatenáctou hodinou, je v provozu infolinka s číslem 771 137 070. V pracovních dnech po ránu, konkrétně mezi sedmou a devátou, vypomáhá ještě číslo 736 521 357. V obou případech hygienici upozorňují, že i když jde o mobilní čísla, jsou tyto linky určeny k hlasovým hovorům; nikoli k zasílání SMS zpráv.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

V pracovních dnech a běžné pracovní době hygienici doporučují obracet se na pracovnice protiepidemických oddělení jednotlivých územních pracovišť krajské hygieny podle místa bydliště – rovněž v tomto případě však výhradně telefonicky a nikoli osobně. Přehled kontaktů na tato pracoviště lze najít na webových stránkách Krajské hygienické stanice Středočeského kraje (khsstc.cz); přímou cestu může nabídnout třeba odkaz bit.ly/33mTr0B. Právě využití těchto kontaktů nejen uleví přetížené informační lince, ale také lidem nabídne šanci, že se dovolají dříve. Běžnou pracovní dobou je čas od osmé co šestnácté hodiny; v pondělí a ve středu o hodinu déle, naopak v pátek se končí už v 15 hodin.

V souvislosti s dotazy souvisejícími s šířením koronaviru upozorňuje Hasičský záchranný sbor ČR, že na operačních střediscích tísňové linky 112 ani 150 není k dispozici epidemiolog schopný odpovídat na dotazy souvisejícími s onemocněním Covid-19. Hasiči sice mohou zajistit přepojení na hygieniky, nicméně nemají možnost za jejich dostupnost, Vyzývají proto občany, aby nepřetěžovali tísňové linky, které je na místě využívat při ohrožení života a zdraví – nebo je ohrožen život zvířat, majetek či životní prostředí. V případě zájmu o kontakt s hygieniky je žádoucí využít přímo jejich telefonní čísla. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dále upozornil, že v souvislosti s koronavirem začala fungovat bezplatná celostátní informační linka 1212.

Tisková konference hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové před ředitelstvím Nemocnice Rudolfa a Stefanie  Benešov v neděli 15. března.
Plánované zákroky nemocnice kvůli koronaviru ruší

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník