Plní elánu a energie jsme se vřítili do čestlického akvaparku a místního vyhlášeného fitness centra, abychom si dali do těla. Po minulé zkušenosti s přístrojem InBody se těšíme, že si konečně vyzkoušíme, jak které stroje fungují.

Když jsme před týdnem seděli s manažerem fitka Lukášem Kverkou, nestačili jsme valit oči. Když totiž chcete udělat něco pro své tělo, nestačí jenom zaběhnout sem tam do posilovny. Tímhle bychom ničeho nedosáhli. Nejdříve jsme si vyskočili na speciální digitální váhu, která nám změřila nejen váhu, ale také tuk, vody či minerály v těle. Zároveň nám i přístroj doporučil, kolik máme zhubnout tuků a nabrat svalů.

Stačí dvanáct týdnů

Ptám se Lukáše, v jakém časovém horizontu si myslí, že bych zhubla potřebných devět kilo tuku, což mi přístroj nekompromisně oznámil. Čekám odpověď kolem jednoho roku, ale jeho dvanáct týdnů mě překvapuje. Chce to ale výrazně upravit jídelníček a třikrát až čtyřikrát týdně chodit cvičit. Celkový výsledek závisí na zdravotním stavu, dodržování režimu, který byl stanoven a motivaci si skutečně na výsledek sáhnout.

„Cvičení musí být efektivní. Znám lidi, co chodí do fitka, aby si vybili energii a vyčistili myšlenky. Přijdou a vždycky oběhnout dva tři přístroje ve stejném pořadí. Takové cvičení ale nemá smysl, pokud chcete se sebou něco dělat," popisuje Lukáš Kverka a já si vzpomínám, jak sama přesně tohle praktikuji.

Aha, takže takhle ne. „Já už byl v týdnu třikrát a dělám přesně to samé. Oblíbil jsem si pět přístrojů a na nich se tak nějak trápím," utrousí Jiří Macek. „Tak to ani náhodou, zapomeňte," usmívá se Lukáš Kverka.

Správná tepová frekvence

Lukáš mi doporučuje, že nejlepší je, když se tělo nejprve zahřeje. K tomu je důležité dostat se do správné tepové frekvence, aby se svaly zahřály a připravily na pohyb. Takový pohyb stačí i 20 minut. „Musím se smát, když vidím lidi, co se ještě před jízdou na stacionárním kole protahují. Je to třeba po ránu, když ještě nemají tělo rozhýbané a to se potom může lehce stát, že si natáhnou sval," upozorňuje.

Zapisuji si tedy do notýsku, že protahovat a posilovat jenom až po zahřátí. V duchu si říkám, že vlastně nemá cenu chodit jako nováček do fitka bez pomocníka. To si člověk daleko více ublíží, když neví, jak má postupovat.

Po krátkém zahřátí jsme s kolegou nasměrováni do patra, kde mají v čestlickém fitku všechny možné posilovací přístroje. Jako ženu mě samozřejmě zajímá zóna, kde je přístroj pro lepší zadeček, ale pak mě upoutá obrovská konstrukce s množstvím úchytů, tyčí a dalších hýblátek univerzální posilovací přístroj.

TRX protáhne všechny svaly

„Simuluje takzvaný funkční trénink. Je to jako kdybyste byla v přírodě a lezla po stromě, přitahovala se, poskakovala. Doporučuji vyzkoušet popruhy TRX, na kterých si protáhnete všechny svaly v těle," říká Lukáš. TRX je jednoduché zařízení, které vypadá relativně snadně, ale opak je pravdou. Na hrazdě je upevněný závěsný posilovací systém, který se skládá ze dvou popruhů. Jako závaží cvičenci stačí jeho vlastní tělo.

„Je to jednoduché," postrkuje mě k popruhům Lukáš Kverka a předvádí jednoduchý cvik. Chytám se popruhů, mírně rozkročím nohy a lehce se zakláním dozadu, ale celé moje tělo je rovné. Pak si dřepnu a zase zpátky nahoru. Hmm, to by celkem šlo. Teď něco těžšího.

„Dejte si teď nohy do popruhů a budeme posilovat břicho. Opřete se o dlaně, nebo o lokty a přitáhněte kolena k bradě. A hele, tady se nám už to klepe," zkontroluje, jak mi pracují břišní svaly. Kousnu se a cvik ještě několikrát zopakuji. Tak tohle moje tělo potřebuje.

Kolegu Jiřího Macka zase zajímá úplně jiný stroj v posilovně. Sedne si k horní kladce. Lukáš nastaví závaží a hned ze začátku upozorňuje na správný posed. „Nohy musíte mít pod těmi polštáři, ale nesmíte si jimi pomáhat. Dříve se také kladka stahovala za záda, ale to nebylo dobré kvůli tomu, že klienti často předsunují hlavu, a tím přetěžují krční páteř. Je lepší, když táhnete kladku před sebe," vysvětluje a ukazuje správné držení těla.

Základní vybavení: pití a ručník

Rozhlížím se okolo a dívám se, jak ostatní lidé cvičí na strojích. Všichni mají s sebou pití a ručník. To je základní vybavení. „Nejlepší je, když si berete ručník, který má každou stranu jinou. Tak můžete kontrolovat, že tu stejnou stranu dáváte na přístroj a na druhé sedíte, nebo ležíte," říká.

Po dobu cvičení je dobré hodně pít, klidně i litr a půl čisté vody. „Tělo se musí hlavně překvapovat, takže je potřeba čas od času tréninkové postupy měnit, aby si nezvykalo na nějaký pravidelný pohyb. Pak by se hubnutí a posilování svalů zastavilo, což je takzvaná stagnace," podotýká Lukáš.

Když už víme, jak jsou na tom naše těla a jak cvičit, je na čase, abychom v našem snažení pokračovali. Příště se v dalším díle zase podíváme na to, jak správně jíst a pít, aby naše snažení vůbec mělo smysl. To nám Lukáš vysvětlí.

Čtěte také: Chcete se sebou něco udělat? Zkuste nejprve InBody