Podnikatelé na zavedení elektronických kas nahlížejí různorodě, avšak většinou se shodují v názoru, že komplikují život nejen jim, ale i samotným zákazníkům, což Kladenskému deníku potvrdila i majitelka Restaurace U Kozla v Malých Kyšicích Věra Holá.

„Zavedení elektronické evidence tržeb je jedním slovem komplikace. Přináší to starosti navíc a zdržuje to od práce. Hosté jsou navíc často nervózní, protože se vše musí zaznamenat do kasy a ubírá to čas. Například, když si zákazník objedná jen pivo, tak číšník jej musí nacvakat do kasy a vyjet mu následně účtenku, což samozřejmě zdržuje v případech, kdy je restaurace plná lidí. Nemám vůbec ponětí, jak tento systém bude fungovat dál, a co vše bude obnášet. EET pokladnu i s terminálem jsme zakoupili za pět tisíc korun již v létě. Od tohoto čtvrtka je tedy v plném provozu a vše zaznamenané rovnou odchází na Finanční úřad. Nedokážu říci, jestli zavedení elektronických kas bude do budoucna nějakým přínosem, a zda stát na tom opravdu vydělá tak, jak si slibuje. Avšak pro hostinské je to každopádně náročné. Je to práce navíc. Když se například host rozhodne, že chce svou objednávku pozměnit, musí to číšník okamžitě předělat. Zkrátka jakoukoliv maličkost musí do kasy zaevidovat. Komplikací pro nás je, když například přijde k jednomu stolu na oběd skupina tří rodin. Při placení totiž musíme vyjet jednu účtenku a stolu poté útratu znovu rozpočítávat mezi jednotlivé rodiny. Řešením ještě je, že hosté sami přijdou nadiktovat, co si objednali. Takže i pro ně je to do značné míry nepříjemnost. Co se nákladů týče, kromě EET pokladny je navíc třeba zakoupit také tiskárnu do kuchyně, router, aby to fungovalo a podobně. Bez tohoto systému bylo podnikání zkrátka rychlejší a praktičtější," sdělila Věra Holá.

Smysl EET: Prostřednictvím systému EET je povinnost evidovat platby provedené v hotovosti, platební kartou, šekem, směnkou, v jiných obdobných formách či započtením kauce nebo obdobné jistoty složené těmito způsoby a informovat o nich Finanční správu České republiky. Evidence se bude týkat i plateb stravenkami, různými typy virtuálních měn, či různými typy elektronických peněženek, čipových karet, kupónů, voucherů a dalších.