Až do pondělního večera platí výstraha s nízkým stupněm nebezpečí pro většinu území s výjimkou regionů na jihu a západě Čech.

Hasiči vyjížděli k popadaným stromům, na řadě míst došlo k výpadkům dodávek elektřiny. Kvůli stromům spadlým na trať stály vlaky na několika místech republiky.

Nejvíce škody napáchala bouřka na Rakovnicku

Mezi nejvíce zasažené kraje bouřkou patřily i střední Čechy. Počasí se podepsalo na stavu elektrického vedení: energetici evidovali ještě ráno 100 poruch na vedení vysokého napětí, co se týká celého území České republiky.

„Bez elektřiny bylo v pondělí v 7.00 zhruba 60 tisíc odběrných míst. Během noci se nám podařilo tento stav snížit více jak o polovinu – v neděli ve 23.00 jsme evidovali 140 poruch na vedení vysokého napětí a 140 tisíc odběrných míst bez elektřiny,“ řekl Soňa Holingerová, mluvčí Skupiny ČEZ.

Nejvíce poruch řešili odborníci ve Středočeském kraji na Berounsku, Rakovnicku a Kladensku. Nejsložitější situace však byla na Rakovnicku nedaleko Krušovic. „Následkem pádu stromů a silného větru popadalo šest příhradových stožárů vedení velmi vysokého napětí 110 kV. Navíc stožáry spadly do křižujícího vedení vysokého napětí, došlo k přetrhání vodičů i na tomto vedení,“ vysvětlila.

Řešení? Náhradní přenosová trasa. „Na Rakovnicku budeme stavět bypass vedení. Popadalo zde 6 příhradových stožárů velmi vysokého napětí 110 kV,“ řekla Soňa Holingerová.

Podle jejích slov se situace se uklidnila, vítr se utišil energetici poruchy opravují. „Předpokládáme obnovení většiny dodávek na hladině vysokého napětí během dnešního dne a večera. Jisté je, že opravovat poruchy budeme i během úterý,“ podotkla. V pondělí kolem 11. hodiny stále odborníci řešili problémy ve středních Čechách na Rakovnicku a Berounsku.

V neděli večer se zabývali pracovníci také problémy na Mělnicku. „Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení, evidujeme také poruchy způsobené údery blesku při bouřce, polámané izolátory,“ podotkla.

Škody ještě energetici nemají vyčíslené. "Prvotní hrubý odhad se pohybuje v řádech desítek milionů korun," řekla mluvčí ČEZ.

Poruchy na vedení zažili lidé také v Plzeňském kraji (Domažlicko, Tachovsko), Moravskoslezském a Olomouckém kraji (Karvinsko, Bruntálsko, Nový Jičín). „Nejlépe je na tom sever zásobovacího území ČEZ Distribuce, v Ústeckém a Libereckém kraji řešíme jen jednotlivé poruchy na vedení vysokého napětí především na Děčínsku a Českodubsku a Turnovsku,“ dodala Soňa Holingerová.

Tragické následky studené fronty Fabienne

Bouře napáchala škody také v sousedním Německu. V bavorském kempu v neděli večer zabil padající strom 78letou ženu. Vyvrácený strom, který spadl v Epfenbachu na jihozápadě Německa v neděli večer na auto, zranil čtyřletého chlapce, který byl uvnitř.