Na pondělí 23. května od 19 hodin je připraveno autorské čtení povídek z kulturních serverů Totem.cz, Pismak.cz, Literra.cz a od dalších tvůrců ve zvonici pražské Jindřišské věže. Hudební doprovod bude patřit kytaristovi a písničkáři Tomášovi Dvořákovi.

K večeru uváděnému Petulou Heinriche bude také patřit přednáška zajímavého cestovatele - můžete se těšit na besedu o Slovensku spojenou s promítáním autorských fotografií od Anny Thomkové.

Pražská část festivalu Májový svět bude zakončena ve čtvrtek 26. května besedou o Karlu Hynku Máchovi v žižkovské vinárně a antikvariátu Winetikvariát (Štítného 30) od 19 hodin.

Dvě otázky pro Martinu Bittnerovou

V programu s názvem V Máchových stopách vystoupí Martina Bittnerová, autorka knih o životě českých spisovatelů, která na dvě zásadní otázky týkající se Máchy odpověděla:

Jakou Máchovu cestu považujete za jeho nejodvážnější?

Nejodvážnější není podle mě to správné slovo, protože podobně, jako putoval on, putovaly desítky studentů a nejen v jeho generaci. Postavila bych tedy otázku jinak - jakou Máchovu cestu považuji já osobně za nejtěžší. Podle mého názoru to byla cesta (odchod) do Litoměřic. Opouštěl Prahu, v níž prožil celý svůj dosavadní život. Nechal tu přátele, rodiče, a především těhotnou nevěstu. Na ní už mu v té době příliš nezáleželo, ale na dítěti ano. A samozřejmě ve chvíli, kdy se do Litoměřic přistěhoval, nemohl tušit, že se zde jeho životní cesta tak rychle skončí.

Proč vydal Mácha svůj Máj nakonec vlastním nákladem?

Pravé důvody věděl jenom Mácha. Každopádně jeho prvotinou se měli stát původně Cikáni, které v podstatě psal na objednávku knihkupce a nakladatele Martina Neureuttera. Jenomže zasáhla cenzura, a Cikáni zůstali v rukopise. Mácha proto usilovně pracoval na Máji a doufal, že s tímto dílem uspěje. V jednom dopise přitom letmo zmiňuje i možnost jeho publikace u Neureuttera. Zjevně z ní ale sešlo, Neureutter byl ostatně považován za hamižného člověka okrádajícího autory. Sám Mácha po vydání Máje píše ve svém dopise, že se na něj čeští knihkupci hněvají, protože se od nich nedal, a to uvádí doslova, ošidit. Nedejme se proto zmást představou romantického básníka povzneseného nade vším, Mácha uměl velice dobře počítat.

Čarodějnici Zubejdu přivítají i jinde

Po tomto posledním pražském programu nastane buštěhradská etapa festivalu, a po ní budou maskota - čarodějnici Zubejdu hostit další místa jako Sedlčany, Černošice, Vlachovo Březí, Žebrák, Nová Včelnice a Vonoklasy. Více informací o festivalu najdete ZDE(aa)

Čtěte také: Světový romský festival Khamoro opět nabídne širokou škálu kulturních akcí