Velké středočeské firmy už mají své akce za sebou, nebo je mají přinejmenším naplánované. „Pro své zaměstnance jsme připravili vepřové hody. Ty obnášejí klasický zabijačkový guláš, tlačenku, jitrnice, jelita, ale třeba také moravské koláče. Tuhle akci pořádáme každý rok,“ uvedla mluvčí Lučebních závodů Draslovka Kateřina Buřivalová.

Zaměstnanci Tipsportu svůj večírek již měli. „Tentokrát jsme předvánoční akci měli na Mikuláše, a to v kulturním domě Plzeňka v Berouně. Na programu byl kromě proslovu ředitele také koncert a bohatý raut. Kromě této akce ale máme ještě neformální garážovou párty ve středu 19. prosince. Zaměstnanci se sejdou v našich garážích, kde nabízíme sušenky a rozlévá se svařák a punč. Pak se jde zase zpátky do práce,“ popsal mluvčí Tipsportu Václav Sochor. Navíc je pro zaměstnance přichystán i adventní kalendář s belgickou čokoládou, který pro Tipsport dělá nadace Dejme dětem šanci. „Předvánoční čas tak pro nás má i takto charitativní rozměr,“ dodal Sochor.

Přeprava vánočního stromku má svá pravidla. Jinak vám hrozí problémy i pokuta.
Přeprava vánočního stromku má svá pravidla. Jinak vám hrozí problémy i pokuta

Jiné firmy místo opulentních akcí vsadily na formu vánočních balíčků. Vitana zaměstnance obdaruje balíčky se svými výrobky i s produkty sesterské firmy Hamé. Stejný přístup zvolila také firma Pompo, která své zaměstnance také plánuje obdarovat vánočními balíčky. Kromě toho si ale budou jednotlivé kanceláře plánovat svoje vlastní menší večírky.

Další firmy na klasickou vánoční oslavu příliš nespoléhají. Takovým případem je i Škoda Auto v Mladé Boleslavi, která se rozhodla zapojit také veřejnost a zachovat svou tradici adventního bruslení před Škoda muzeem. „Bruslení bude zdarma dopoledne pro školy a odpoledne pro veřejnost. Bude probíhat do 6. ledna včetně vánočních svátků,“ řekla mluvčí Kamila Biddle. K dispozici zde bude i občerstvení a alkoholické nápoje jako punč, grog a svařené víno.

Přestože jsou vánoční večírky v plném proudu, středočeské restaurace zatím stop stav nehlásí. Volné jsou samozřejmě především všední dny. Například v nymburské restauraci U Gregorů mají víkendy pro větší společnosti plné, protože většina podniků má firemní večírky naplánované už dlouho dopředu, třeba i od října. Ve všedních dnech ale ještě místo mají.

Volno o víkendech nemají ani v Příbrami v pivovaru Podlesí. Plno mají také v pátky a čtvrtky. „Za to první polovina týdne je spíš slabší,“ dodal tamní personál.

Naproti tomu třeba BlackDog Bar&Grill v Berouně má ještě víkendové dny volné, plno o víkendech nemá ani benešovská restaurace Na Karlově. Volno má také restaurace Letná v Kladně, kde jde ale podle personálu jen o dvě neděle. Když se prý udělá jedna větší rezervace, Letná jako menší podnik již nemá kapacitu pro další návštěvníky.

Setkání se starosty Středočeského kraje.
Za středočeskými starosty má přijet polovina vlády

Jak je to s místy pro vánoční večírky

(data k 9. 12. 2018)
Hotel Theresia, Kolín – Rezervace možná (tři volné termíny)
Němý Medvěd, Mělník – Rezervace možná (pět volných termínů)
Restaurace MG, Mladá Boleslav – Rezervace možná (šest volných termínů)
U Gregorů, Nymburk – Rezervace možná (pět volných termínů)
Restaurace Letná, Kladno – Rezervace možná (dva volné termíny)
Restaurace Šalanda, Rakovník – Rezervace možná (deset volných termínů)
Pivovar Podlesí, Příbram – Rezervace možná (šest volných termínů)
Originál 1869, Příbram – Rezervace nemožná
Restaurace Na Karlově, Benešov – Rezervace možná (osm volných termínů)
Restaurace V Ruthardce, Kutná Hora – Rezervace možná (tři volné termíny)
BlackDog Bar&Grill, Beroun – Rezervace možná (dvanáct volných termínů)
Villa Romantica, Kolín – Rezervace možná (tři volné termíny)

Milovické letiště Boží Dar.
Soudům kolem pronájmu letiště u Milovic by měl být konec

KAROLÍNA SÝKOROVÁ