Ředitel jeho oblastního spolku v Kolíně Michal Tasch, který má na starost i celokrajské aktivity, Deníku ve čtvrtek řekl, že Bílka chválí za pomoc s propagací aktivit ČČK. „Cokoli bylo třeba, vždy obratem nafotil a prezentoval,“ konstatoval. S tím, že tahle spolupráce skvěle fungovala jak v době řešení covidových problémů, tak následně v souvislosti s příchodem uprchlíků z válkou zmítané Ukrajiny. Vždy, kdy bylo potřebné dostat informace rychle mezi lidi.

Ocenění Bílka potěšilo – a rovněž on nešetří slovy chvály. „Zdravotnická témata fotím rád – a to není nějaká fráze; skutečně je to tak. Když vypukla pandemie s šířením nového typu koronaviru, věnoval jsem se tomu docela často. Například jsem fotil testování v Kolíně i jinde, ale třeba i situaci na jednotce intenzivní péče. Stejně jako distribuci pomoci. A viděl jsem, jak záslužnou a potřebnou práci ti lidé dělají,“ poznamenal. A doplnil, že ocenění právě od nich si váží. „Dojalo mě to,“ řekl – a i tohle jsou prý slova od srdce; ani s kapkou nadsázky.

Testovací centrum v Kolíně:

Stejně jako Bílek získaly pamětní medaili certifikát s poděkováním ČČK další čtyři desítky lidí. Většinou šlo podle slov ředitele Tasche o dobrovolníky, kteří v Příbrami pomáhali se zajišťováním činnosti KACPU – krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině, které Středočeský kraj společně s dalšími partnery zřizoval na pomoc s registrací uprchlíků.

Oddělení pro pacienty s covid-19 v Oblastní nemocnici v Kolíně:

Právě v Příbrami také byla ocenění slavnostně předávána, a to za účasti představitelů města. Zrovna Bílek ale chyběl: nepřijel ani jako pozvaný host, ani s fotoaparátem v ruce. Musel se omluvit pro nemoc.