„V 49 případech šlo o technickou pomoc, kdy hasiči hlavně ve večerních hodinách čerpali vodu nebo odstraňovali popadané větve,“ konstatoval Svoboda. S tím, že těch stromů a větví bylo 12. Počasí takto zaměstnalo jednotky profesionálních, dobrovolných, ale i podnikových hasičů. Souvislost s intenzivními srážkami však zřejmě měla třeba i odpolední nehoda na dálnici D5 na Berounsku, kde se mezi Zdicemi a Žebrákem převrátilo osobní auto na střechu.

Především však Svoboda upozorňuje na zásahy s čerpadly v blízkosti hlavního města. Hned první výjezd tohoto typu, stojící na počátku celé série, si vyžádal v Černošicích nasazení dvou jednotek při odčerpávání vozy ze sklepa a garáže rodinného domu. Téměř vzápětí došlo na čerpání vody v Odoleně Vodě. V té souvislosti mluvčí připomněl, že okres Praha-východ byl nejzasaženější částí kraje – se 14 případy; vesměs v oblasti kolem Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi. „Následovaly okresy Praha-západ, zde hasiči likvidovali deset případů, a Mělník se čtyřmi zásahy,“ doplnil.

Noční klub Techtle Mechtle.
Vyhrožovali mi pobodáním, svěřila se dívka, která nechtěně nakazila lidi v klubu

Prahy-východ se týkala i noční akce v obci Vodochody, která během čtyř hodin postupně zaměstnala hned sedm jednotek. Voda se valila na bývalý mlýn – a hasiči museli postavit protipovodňovou hráz z mobilních zábran a pytlů s pískem. Pak se ještě při odčerpávání obří laguny vody uplatnilo několik plovoucích i kalových čerpadel.

Nápor spojený s vlivy počasí pokračoval i po rozednění. Do pondělního poledne zaměstnalo středočeské hasiče 44 událostí, z nichž ve 23 případech se jednalo o technickou pomoc. „Nejčastěji opět šlo o čerpání vody nebo odstraňování popadaných stromů a větví. Nejvíce zásahů, sedm, měli tentokrát hasiči v okrese Mělník,“ konstatoval Svoboda.

Dva mrtvé si vyžádal 21. července 2020 střet vlaku s osobním automobilem na nechráněném železničním přejezdu na okraji Borohrádku na Rychnovsku
Nehod na železnici přibývá. V červenci jich bylo nejvíce od roku 2015